Grutto in het Binnenveld, Kooiweg. (foto: Rik Nagtegaal, WBO-vrijwilliger)
Grutto in het Binnenveld, Kooiweg. (foto: Rik Nagtegaal, WBO-vrijwilliger)

Meer weidevogels in Het Binnenveld?

RHENEN - Meer weidevogels in Het Binnenveld? Is dat mogelijk? Zeker! Er is zelfs potentie voor verdubbeling van soorten als de grutto (foto). Daarvoor zouden boeren meer aan agrarisch natuurbeheer moeten doen en zou Het Binnenveld open moeten blijven; ook geen zonneparken of windmolens. Boeren en weidevogelbeschermers willen wel. Nu bestuurders ook.


In Het Binnenveld brengen veel weidevogels hun jongen groot. Grutto’s, tureluurs, kieviten, wulpen en scholeksters komen ieder jaar uit Afrika naar de natte weilanden in Het Binnenveld. Ze voelen zich er thuis bij boeren en terreinbeheerders die met vrijwilligers hen een mooi verblijf geven.

De kwart miljoen inwoners van de WERV-gemeenten (Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal) komen er ook daarom graag. En, er is meer potentie. Mooi toekomstbeeld.

Agrarisch natuurbeheer biedt een gezonde omgeving voor weidevogels. Daarom is het goed als meer boeren meedoen met agrarisch natuurbeheer. Dat moet wel passen in hun bedrijfsvoering. Er is voldoende grond nodig om minder intensief te kunnen boeren, plus compensatie en stimulering want boeren moeten dan wel productie inleveren.

Weidevogelbeheer moet deel zijn van integraal en gebiuedseiegn beleid voor Het Binnenveld, met oog voor zowel landbouw, natuur als recreatie. Gebiedseigen beleid, zonder belemmering door algemene maatregelen (die hier misschien zouden gelden).

Er is goede samenwerking nodig: WERV-wethouders kunnen de koppen bij elkaar steken voor een mooi, gezond en weidevogelvriendelijk Binnenveld. De Agrarische Natuur vereniging (ANV) Het Binnenveld heeft als enige organisatie het hele Binnenveld als werkterrein, en kan adviseren.