21 mei. Jong met felgele laadklep spoort oudervogel Pimpelmees aan tot voedsel zoeken en voeren. (foto: Henk van der Kooij)
21 mei. Jong met felgele laadklep spoort oudervogel Pimpelmees aan tot voedsel zoeken en voeren. (foto: Henk van der Kooij)

Gele laadklep

BETUWE - Op 13 mei stond er een stukje in deze krant over de vogel met een blauwe pet: de Pimpelmees. Nu kan worden meegedeeld dat er verschillende jongen zijn uitgevlogen. Maar daar ging wel wekenlang voeren aan vooraf.


Door Henk van der Kooij


U ziet op de foto een oudervogel bij de nestkastopening. De kleding van de vogel ziet er wat versleten uit. Wat wil je ook als je dagenlang van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer bent om voedsel voor de bedelende jongen aan te dragen. Ik schat dat ze al gauw honderden keer per dag met voedsel kwamen aanvliegen. Nee, echt die vogels vliegen zich het apezuur. Ze kunnen gewoon niet tegen die bedelende geluiden op. Wat een ouderlijke zorg. En naast het luide gepiep is er nog iets wat de vogel aanspoort tot het aandragen van voedsel. Ziet u de kleur van de snavel van het jong? Mensen, wat een gele laadklep! De binnenkant van de snavel en de mondhoeken zijn zo opvallend geel gekleurd ( bij andere vogesloorten ook vaak rood) dat de oudervogels gestimuleerd worden tot het zoeken en aanbieden van voedsel. Tjonge, laten we blij zijn dat de kelen en monden van onze baby’s niet dergelijke felle kleuren hebben, want niemand zou kinderoppas willen zijn. Het is overigens wel zo dat deze felle kleuren geleidelijk verdwijnen bij het ouder worden van de jonge vogels. Gaandeweg moeten ze leren in de werkelijkheid van het vogelbestaan voor zichzelf te zorgen. Hoe wonderlijjk is alles toch op elkaar afgestemd.