Voedseltransporten op de Nude. (foto: archief Goof van Lienden)
Voedseltransporten op de Nude. (foto: archief Goof van Lienden)

Bevrijdingsconcert

beiaard Cuneratoren

RHENEN - Nederland viert haar bevrijding 75 jaar geleden na WO II. De bevrijding ging geleidelijk. De Nederlandse Klokkenspel Vereniging besloot het spoor van de bevrijding te volgen met een beiaardestafette. Maastricht was het eerst bevrijd op 14 september 1944. Rhenen op 3 mei 1945.


De projectgroep Viering 75 jaar Vrijheid Rhenen heeft de beiaardestafette in haar programma opgenomen. Het estafettestokje wordt overgenomen door beiaardier Klaas de Haan met een Bevrijdingsconcert op zondag 3 mei 13:00 – 14:00 uur.

Op 3 mei 1945 werd Rhenen bevrijd! Maar is dat wel zo? Bij bevrijding denk je toch aan binnentrekkende geallieerde troepen en juichende mensenmassa’s. Na de mislukking van de luchtlandingen van Market Garden waren de Duitsers bang dat Geallieerden de Rijn zouden oversteken. Daarom richtten zij de Grebbelinie weer in als verdedigingslinie tegen het oosten: de Pantherstellung. In 1944 moest de bevolking van Rhenen weer evacueren. In april 1945 was Rhenen een verlaten stad.

Intussen heerste in West-Nederland In de winter van 1944/45 grote hongersnood. In april 1945 zagen de Duitsers wel in dat de oorlog voorbij was. Zij wilden meewerken aan voedseltransporten naar West-Nederland. Op de weg tussen de Grebbeberg en Wageningen, de Nude, werden enorme voedselvoorraden verzameld. Met toestemming van de Duitsers mochten geallieerde vrachtwagens het voedsel naar het westen brengen. Operatie FAUST.

Op 3 mei ging het eerste voedseltransport door het verlaten Rhenen richting Utrecht. De vrachtwagens werden niet bestuurd door geallieerde militairen, maar door chauffeurs van Van Gend en Loos.