24 april 1945. De door bombardementen verwoeste oude dorpskerk. (foto uit album van dorpshistoricus Gerrit Hendriks)
24 april 1945. De door bombardementen verwoeste oude dorpskerk. (foto uit album van dorpshistoricus Gerrit Hendriks)

Vijfenzeventig jaar dorpskerk

NEDER-BETUWE - In het voorjaar van 1945 was Kesteren door de Duitsers bezet, Opheusden door de geallieerden bevrijd. Het gebied oostelijk van de Liniedijk was ‘Niemandsland’.


Op dinsdag 24 april 1945 voerden de geallieerden bombardementen uit op het Duitse hoofdkwartier in huize ‘De Eng’ in Lienden. Ook de toren van de Hervormde kerk in Kesteren werd gebombardeerd, omdat dit een goede uitkijkpost was voor de Duitsers. Het resultaat ziet u op de foto. De toren – vanaf ongeveer 1400 geeft ze de ligging van Kesteren van verre aan – werd nauwelijks beschadigd en is kort na de bevrijding in 1945 hersteld. Het eeuwenoude kerkgebouw werd helaas door granaatvuur en bommen getroffen. Het schip brandde geheel uit. Het hogere koorgedeelte werd ernstig beschadigd, het stenen netgewelf ervan stortte spoedig na de bevrijding in. De Hervormde gemeente kon dus hier niet meer samenkomen, uitgeweken moest worden naar een ander gebouw.

In 1949 werd besloten het gehele oude gebouw, met uitzondering van de toren, te slopen. Een nieuwe kerk werd bij de toren opgebouwd.
24 april 2020. Na biddag 11 maart is de gemeente door het coronavirus niet meer in de kerk bijeen geweest. Ook niet in een ander gebouw. Maar de Evangelieverkondiging mag doorgaan! De diensten worden uitgezonden en zijn thuis te beluisteren. Op 23 april is er een camera aangebracht in de kerk: 75 jaar na de verwoesting kan de gemeente naast het horen van de predikant, deze ook weer zien. Wilt u dit meemaken? Zie website www.hervormdkesteren.nl. Weet u welkom!