De heer Roel van den Hatert. (foto: Hans de Zwart)
De heer Roel van den Hatert. (foto: Hans de Zwart)

80-jarig jubileum bij harmonie Ochten

OCHTEN - Op zaterdag 18 april ging het jaarconcert van harmonie Ochten vanwege de crisis helaas niet door. De traditionele huldiging van jubilarissen op die avond kwam daardoor ook te vervallen.


Voor het zeer bijzonder jubileum van Roel van den Hatert werd echter een uitzondering gemaakt. Hij is liefst tachtig jaar actief verbonden aan de harmonie en dat wilde het bestuur niet zomaar voorbij laten gaan.

Op de bewuste zaterdag werd hij 's middags verrast en ontving hij de zilveren medaille van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) en bijbehorende oorkondes. Met een bos bloemen en een toespraakje namens het bestuur, werd de 90-jarige heer van den Hatert in het zonnetje gezet. Alles op een afstand van ten minste 1,5 meter en zonder publiek.

Roel van den Hatert kwam in 1940 als jonge trommelslager officieel bij het orkest van de harmonie. Tijdens de eerste oorlogsjaren werd nog wel gerepeteerd, maar later werd het voor de vereniging steeds moeilijker. In 1946 werden de repetities hervat en nam men regelmatig deel aan belangrijke concoursen. Vanaf de jaren tachtig heeft Roel van den Hatert bij de harmonie diverse bestuursfuncties vervuld. Eerst als secretaris en later als voorzitter. In het orkest bespeelde hij vele jaren naast de kleine trom, ook de grote trom en de pauken.

Bovendien heeft hij in de loop der tijd met zijn technische kundigheid heel wat kleine reparaties aan instrumenten gedaan. Bij publieke optredens, zoals tijdens 4 en 5 mei, op Koninginnedag, of bij de intocht van Sinterklaas, dirigeerde hij vaak het orkest.