Cuneratoren na bombardement in 1945. foto: Cas Oorhuys, collectie Nederlands Fotomuseum)
Cuneratoren na bombardement in 1945. foto: Cas Oorhuys, collectie Nederlands Fotomuseum)

Herdenkingsconcert op de beiaard

RHENEN - Op 24 april 1945 werd de Cuneratoren beschoten door geallieerde jachtvliegtuigen. Hun vermoeden was een Duitse uitkijkpost in de toren. Precies 75 jaar later op exact dezelfde tijd is er een herdenkingsconcert op de beiaard op vrijdag 24 april tussen 19:00 en 20:00 uur, georganiseerd door het Cuneragilde. Beiaardier Klaas de Haan speelt een aangepast programma over de thema’s Oorlog – Strijd – Overwinning – Vrijheid.


Hij start met Zegeklanken (1916) van Alphons Diepenbrock, waarin het Nederlandse en Franse volkslied zijn verwerkt. Ook het Canadese volkslied wordt gespeeld. Oorlogsgeweld is te horen in de Cunera-Suite, een compositie van Klaas de Haan en in de Suite voor beiaard van Mar Bruinzeel over het geuzenlied Merck toch hoe Sterck. Een moderne compositie waarbij in het laatst deel een soort bombardement gehoord kan worden.Bevrijding komt aan bod in “Mr.Andrew Carnegie’s Peace March” van Jan J.H. van Rosmalen (arr. Luc Rombouts) en in het lied “Zing voor de Vrede en Vrijheid” van Selim Dogru (arr. K. de Haan). Klaas de Haan eindigt met de mooie hymne “Prelude for Bells”' van Gladys Watkins (New Zealand).


Teksten op luidklokken

Een tastbare herinnering aan het oorlogsgeweld zijn teksten op twee luidklokken in de Cuneratoren, in 1953 gegoten door Eijsbouts. Teksten waaruit dankbaarheid spreekt: 'Hoe diep door oorlogsleed geleid, de vrede daagde op godes tijd' en 'Na woest geweld uit puin herboren, stijgt blijde klank uit deze toren'. Deze teksten zijn door een toenmalige wethouder bedacht.