Spitfire en RAF Piloot. (foto: foto-archief Goof van Lienden)
Spitfire en RAF Piloot. (foto: foto-archief Goof van Lienden) foto-archief Goof van Lienden

Het bombardement op de Cuneratoren...

RHENEN - In de meidagen 1940 werd het centrum van Rhenen beschoten. De Cuneratoren bleef toen vrijwel onbeschadigd. Kort voor de bevrijding ging het toch nog mis. Op 24 april 1945 werd de Cuneratoren gebombardeerd door Engelse vliegtuigen.


De geallieerden dachten dat de Duitsers een uitkijkpost hadden in de toren. Die uitkijkpost was er niet, maar het vermoeden was begrijpelijk. Want na het mislukken van operatie Market Garden in september 1944 liep het front nu dwars door de Betuwe. Vanuit de toren had je goed zicht op de frontlijn bij Kesteren/Ochten en kon de Duitse artillerie geleid worden.

Het bombardement was op verzoek van het Canadese leger. De aanval is uitgevoerd door Spitfires van 340 Squadron Royal Air Force. De vliegers van dit (Engelse) Squadron waren Fransen, de zogenoemde 'Free French'. Op de foto van het vliegtuig, nabij de cockpit, zie je de afbeelding van het Lotharingse kruis, het symbool van de Vrije Fransen en Generaal De Gaulle.

De Spitfire was in principe geen bommenwerper, maar een jachtvliegtuig. Het vocht tegen andere vliegtuigen, maar er was ook een uitvoering dat bommen kon afgooien.

Op 24 april tussen 19:00 en 20:00 uur namen zes Spitfires met bommen de Cuneratoren onder vuur. De spits van de toren brak af en viel op de kerk. Daardoor werd ook de kerk zwaar beschadigd. Een gedenkwaardige gebeurtenis. Daarom organiseert het Cuneragilde 75 jaar later op exact dezelfde datum en tijd op vrijdag 24 april om 19:00 - 20:00 uur een herdenkingsconcert op de beiaard in de Cuneratoren.