Pasen in Dodewaard?!

DODEWAARD - Kun je pasen vieren in tijden van corona? Pasen is het feest van nieuw leven. Dat past niet in deze donkere, angstige tijd. Het coronavirus maakt velen zieken met soms de dood tot gevolg. Ons dorp kan er over meepraten. Dan is het niet gepast om feest te vieren, laat staan als dat feest moet gaan over leven dat de dood overwint. Het is juist de dood die terrein wint. Geen bogenbouw, dan ook zeker geen pasen. 'Aan mij niet besteed', hoor ik u denken.


Wacht even... Wellicht verlang je wel naar hoop en houvast. Naar een nieuw begin, een nieuwe kans voor jezelf ook. Pasen sluit juist aan bij dat verlangen. En wel zonder de donkere, angstige en oude kanten van ons leven te negeren. Aan pasen ging goede vrijdag vooraf. Jezus stierf, na een lange lijdensweg. Onze angsten en vragen, zelfs onze ziekten en onze dood zijn Jezus niet vreemd. Daar is Hij door heengegaan, die heeft Hij gedragen. Om onze enige Houvast te zijn. En wat Jezus ook droeg: ons tekort aan liefde en verbondenheid. Wat dat voor schade toebracht aan God en mensen om ons heen, dat is heel verdrietig, maar daar zet Jezus een kruis doorheen. Zo bezien slaat pasen niet als een tang op een varken, maar is het de spijker op z'n kop.

Geloven in pasen gaat niet vanzelf. Daarom hopen we dat Jezus er zelf voor zorgt dat het, juist ook dit jaar, echt pasen wordt voor iedereen.

Volg onze vieringen in de stille week, op goede vrijdag en eerste paasdag via www.hervormddodewaard.nl (geluid) of zoek naar 'hervormd dodewaard' op www.youtube.nl (beeld en geluid).

Ik wens iedereen, ondanks alles, een gezegend pasen! Dominee Martin Bil