Ingezonden brief

Fietstunneltje in Rhenen


Bijzonder voorstel van het College aan de Raad van Rhenen.

Een Fietstunneltje in de N233 zonder meetgegegevens over de blijvende stikstofuitstoot op de kruising Achterbergsestraatweg/ N 233. Het Rhenens College heeft besloten dat de enquĂȘte 3000 Achterbergers voor een duurzame ongelijkvloerse kruising. Zonder stoplichten. Niet de keuze van het college is.

Veilige oversteek zonder doorrijden door rood licht krijgen we niet, maar een sociaal onveilig fietstunneltje in een onveilig hoekje, als de gemeenteraad het college volgt. Een ideale plek voor eer rovers en ander gespuis. Het bijzondere is dat de provincie pas cijfers wil geven over meer stikstofuitstoot door remmen en optrekken en geluidsmetingen van de circa 16.000 voertuigen die de kruising dagelijks passeren.

Als de gemeenteraad van Rhenen zonder deze meetgegevens een keuze heeft gemaakt? U moet als lezer eens proberen te plannen zonder meetrapporten te overleggen, dit lijkt mij met twee maten meten.

Iedere gemeente moet via de RES, opgeven aan het Rijk hoeveel energie ze zelf met windmolens en zon kunnen opwekken. Ik zou zeggen, begin eens met ongelijkvloerse kruisingen in de N233 dan bespaar je tonnen stikstof uitstoot. 40 Mj per stoppend en optrekkend voertuig.

Laten we hopen dat de gemeenteraad beslist voor een duurzame ongelijkvloers kruising zoals de bevolking van Achterberg het wenst. Wij denken dat financiering over 30 jaar tegen 0 of 0,8% geen probleem is voor de burger, die graag investeren in tijdwinst en schone lucht. zonder files voor de deur.

Jan C. Wiesenekker, Achterberg