3 maart. Steenuil genietend van de zon. (foto: Henk van der Kooij)
3 maart. Steenuil genietend van de zon. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

Heerlijk in de zon!

BETUWE - De afgelopen weken hebben we niet veel zon gehad. Het was heel vaak zwaar bewolkt en van tijd tot tijd viel er de nodige regen. Maar ontberen doet waarderen: zo nu en dan brak de lucht open en kwam de zon tevoorschijn. Heerlijk om te zien.


Door Henk van der Kooij

Fijn om de sterker wordende warme zonnestralen te voelen. Deze steenuil dacht er ook zo over. De afgelopen maanden ben ik regelmatig over de Marsdijk richting LIenden gefietst. Alleen op twee dagen met zon bij een boerderijwoning aan de Marsdijk - onder de klanken van de Cuneratoren - de Steenuil gezien. Twee keer ‘zat’ de vogel heerlijk in de zon, in een schuurraampje zonder glas. Hij genoot van de zon. En ik ook. Maar ik genoot ook van de Steenuil. Daarom wilde ik u deze digitale prent niet onthouden. Wat een prachtige vogel.

Uilen hebben altijd iets geheimzinnigs. Misschien komt dat doordat ze een zekere wijsheid uitstralen. Steenuilen broeden vanaf half april tot half mei. Dus deze vogel kan het nu nog rustig aan doen. Let op de prachtige gele iris en op de lichte wenkbrauwen. Wat een knuffeluiterlijk. Vergelijk ook de grootte van deze uil (lengte ongeveer 25 cm) met die van de bakstenen. De steenuil: een eeuwenoude bewoner van ons schitterend rivierenlandschap. Een verrijking. Dit schepsel is onze aandacht en bescherming helemaal waard.