WO II gedenkteken in Opheusden. (foto: Archief Arend Datema Instituut)
WO II gedenkteken in Opheusden. (foto: Archief Arend Datema Instituut)

Lezing in Streekmuseum

OMMEREN - Op maandag 9 maart om 20.00 uur wordt er in het Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren een lezing gegeven over de neergestorte vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Neder-Betuwe. De lezing heeft als titel ‘Vliegers in het vuur' en wordt gegeven door Bart Belonje en Gerard Nieuwenhuis.

                        

Afgelopen september was het vijfenzeventig jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Het werd voor een groot deel een mislukking omdat men er niet in slaagde om de brug bij Arnhem in te nemen. Veel geallieerde toestellen, op weg naar de Ginkelse Heide, stortten neer in het Rivierengebied. Ook in de Neder-Betuwe, waaronder op 18 september de Dakota 697 met aan boord onder andere para Reg Shurbourne.

In 2016, tijdens de herdenking van Market Garden, ontmoetten de weduwe van Reg Shurbourne en Bart Belonje uit Nieuwerkerk a/d IJssel elkaar bij toeval. Dit contact leidde tot een nadere beschouwing van het lot van de Dakota en gaandeweg ontstond het idee om een gedenkteken op te richten voor alle vliegtuigen die neergestort zijn. En zo werd op 20 september 2019 ‘Vliegers in het vuur’ onthuld in Opheusden.


Tijdens deze lezing geeft Gerard Nieuwenhuis een inleiding op de luchtoorlog en daarna zal Bart Belonje vertellen wat er allemaal bij kwam kijken als er een vliegtuig was neergestort. De avond begint om acht uur, is gratis en ook toegankelijk voor niet-leden. Er is voldoende parkeergelegenheid.