Salomonszegel. (foto: Gert Fortgens)
Salomonszegel. (foto: Gert Fortgens)

Plantennamen vaak streekgebonden

KESTEREN - Gert Fortgens, directeur van de Trompenburg Tuinen in Rotterdam, komt op dinsdag 11 maart in het Helicon VMBO in Kesteren om 20:00 uur een lezing geven over planten en hun naam, streekgebonden, wereldwijd aangevuld met leuke anekdotes.


Er is voor elke plant een wetenschappelijk naam, een Nederlandse naam en voor de meesten ook een volksnaam. De wetenschappelijke naam is wereldwijd hetzelfde. Hierin zijn soms personen vernoemd, plaatsen van herkomst of eigenschappen van de plant. Neem Polygonatum odoratum, Nederlandse naam Salomonszegel. Polys=veel, gony=knie of knoop, vanwege de vele geledingen waaruit de wortelstok bestaat en de knievormige verdikkingen daarop. Odoratum=welriekend, de bloemen ruiken heelijk. In de ons omringende landen heeft de plant dezelfde naam: in Engeland Solomon's seal, in Duitsland Salomonssiegel, in Frankrijk Sceau de Salomon.

Grote verwarring treedt op als we in de verschillende regio's van Nederland vragen om een Salomonszegel. In de Achterhoek spreekt men van Zegeltjes, in oostelijk Drenthe Akkerkruid, in westelijk Drenthe Mot-met-biggen en in Zutphen en omgeving Jacobsladder. Verder komen we nog de namen Witwortel, Hemelladdertje, Kankerwortel en Springwortel tegen.

"Hoe heet de Salomonszegel in de Betuwe? Geen idee? Dan verwelkomen we u graag met een kopje koffie en een koekje. Leden van Groei&Bloei Midden-Betuwe hebben gratis toegang, vaan niet-leden vragen we een bijdrage van drie euro. Neem ook eens een kijkje op www.midden-betuwe.groei.nl."