De Heggenmus, een kleine zangvogel die nu met zijn zang ook de lente aankondigt. (foto: Henk van der Kooij)
De Heggenmus, een kleine zangvogel die nu met zijn zang ook de lente aankondigt. (foto: Henk van der Kooij)

Veel voorkomend, wenig gezien

BETUWE - Het is een bijzondere winter aan het worden: zacht, met veel stormen en koude winden, en veel regen. Het is te hopen dat het grondwater overal inmiddels weer op peil is. Het lijkt wel op het voorjaar stil staat. En toch, met name zanglijsters, vinken, merels en mezen laten zich elke dag horen: de lente komt!


Door Henk van der Kooij

Een vogel die weinig opvalt is de heggenmus. Ook deze vogel behoort tot het koor van de vroege voorjaarszangers. Elk jaar is het weer een vreugde om zijn snelle, ritselende zang te horen. Bij het horen van zijn zang begint bij mij de lente te kriebelen. Wie de zang kent zal ze in onze dorpen in het Rivierengebied nu regelmatig horen. Wie de zang niet kent, zal de vogel niet opmerken. Dit komt door zijn verborgen bestaan in en onder struiken en heggen. Heggenmussen vliegen niet vaak en scharrelen over de grond om voedsel te zoeken. De kans om een heggenmus te zien te krijgen is het grootst als ze zingen.

Op de foto ziet u een zingende heggenmus. De dunne spitse snavel maakt duidelijk dat deze vogelsoort een insecteneter is. De vogel heeft een grijze kop en een rugtekening van bruin met zwarte strepen, die doet denken aan een huismus. Heggenmussen komen in onze streek veel voor in open terrein met heggen en struiken en in parken en tuinen. Daarom: zet uw oren open bij het naar buitengaan. Want wie het kleine eert is ook het grote weerd (waard).