Aandacht voor

Niet Aangeboren

Hersenletsel in Mantelzorgsalon

MAURIK - Tijdens de mantelzorgsalon op 3 maart, vertelt een medewerker van Pluryn en een ervaringsdeskundige over Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).

Als iemand getroffen wordt door een hersenletsel heeft dit veel gevolgen en kan het leven van de persoon zelf en de mensen in zijn directe omgeving enorm veranderen. Na een korte presentatie over ‘het brein’ volgt een ervaringsverhaal van een vrouw, zij was toen moeder van drie kinderen. Op jonge leeftijd heeft zij NAH opgelopen en op latere leeftijd werd zij ook mantelzorger voor haar echtgenoot, die ook NAH opliep.

NAH kan ontstaan na bijvoorbeeld een ongeval, hersenbloeding, hersentumor of zuurstofgebrek. De gevolgen verschillen van persoon tot persoon. Ook de zichtbaarheid van de gevolgen kan sterk verschillen. Zichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld een verlamming maar vooral de onzichtbare gevolgen kunnen voor je zelf en anderen lastig zijn. De gevolgen zijn bijvoorbeeld geheugenproblemen, slaapproblemen, moeite met het vinden van woorden, weinig overzicht, oriëntatieproblemen, vervlakking van emoties, weinig energie, prikkelbaarheid, impulsief gedrag, moeite in de omgang met anderen, depressie of juist overenthousiast gedrag.

Tijdens de mantelzorgsalon is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan en vragen te stellen over NAH. Aanmelden en informatie: Welzijn Rivierstroom, 0344 602337; email: ankiebongers@welzijnrivierstroom.nl. Iedereen is welkom in het Huis van Maurik (de Valentijn), Saffatinstraat 84 in Maurik. Inloop mantelzorgsalon vanaf 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis.

Bachs Matthäus Passion komt naar Driel

DRIEL - De Mini Matthäus is Bach's Matthäus Passion in een intieme, solistische versie van anderhalf uur, maar mét alle donder en bliksem en tranen, en natuurlijk met het Erbarme dich en het mooie slotkoor. De muziek van de passietijd: het krachtige, prachtige werk over Jezus' lijden.

Wanneer men niet eerder de 'Mattheus Passie' heeft ervaren, biedt de werkgroep Blije Kerk Concerten Driel een ieder nu deze zeer toegankelijke uitvoering op zondagmiddag 8 maart (14.30 uur) in de katholieke kerk (Kerkstraat 27). Uniek in de regio!

Het Mini Matthäus Ensemble is zeven jaar geleden opgericht om de Matthäus Passion op meer plaatsen te laten klinken dan de gebruikelijke grote concertpodia. Het bijzondere is dat de negen solisten ook de koorpartijen zingen. Door de kleine opzet hoor je hoe de afzonderlijke stemmen met elkaar harmoniëren of juist tegen elkaar zingen, wat muziekliefhebbers zullen waarderen. De Mini Matthäus is voor kenners en liefhebbers, maar ook voor iedereen die niet zo lang wil zitten of wel kennis wil maken met Bach's meesterwerk. Toegang gratis; deurcollecte na afloop.