Het geluid van de fel kiewende Steenuil kan niet worden gemist in het Rivierengebied! (foto: Henk van der Kooij)
Het geluid van de fel kiewende Steenuil kan niet worden gemist in het Rivierengebied! (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

Onze Little Owl (Kleine Uil)

KESTEREN - Op 24 januari kwam ik op de fiets terug uit Ochten van ganzenjacht. Hoewel er naar verhouding veel minder trekganzen te zien zijn in deze zachte winter, had ik toch nog een halsringgans digitaal kunnen schieten in de Buitenpolder bij Ochten: Kolgans XCU.

Door Henk van der Kooij

De vogel bleek op 13 januari 2007 in Noord-Brabant geringd te zijn en was daarna verschillende keren in Duitsland en Polen gezien.
Toen ik de Driesprongrotonde bij Kesteren naderde zag ik in een notenbom twee aparte bolletjes op een brede zijtak. Gauw afgestapt .. het zouden toch geen… Door allerlei takken kon ik ze eerst niet terug vinden, maar opeens, wat een gouden moment, vier Steenuilogen staarden mij aan! Helaas door de takken dé foto van het jaar niet kunnen maken. Al gauw vloog een Steenuil weg. De andere ziet u op de foto. Liet ook geen echte betrokkenheid blijken daar hij mij de rug toekeerde. Hoewel, met zijn zijwaartse blik hield hij mij in de gaten. Wat een schitterende felgele kijker en fraaie lichte wenkbrauw erboven. Steenuilen zijn nauwelijks groter dan een Merel, maar lijken door hun opgezette veren iets groter.

Dankzij de Steenuilenwerkgroep Rivierenland hangen er verspreid in de Neder-Betuwe al gauw tientallen nestkasten! Steenuilen komen daardoor bij ons naar verhouding veel voor en daar zijn we blij mee. Steenuilen produceren een helder fel kiew-kiew-kiew. Een geweldig, werkelijk verrukkelijk geluid. Laten we zuinig zijn op onze Little Owl, ze horen hier thuis.