Auschwitz-overlevende Ernst Verduin en burgmeester Hans van der Pas onthullen de herdenkingsstenen. (foto: Marco Diepeveen)
Auschwitz-overlevende Ernst Verduin en burgmeester Hans van der Pas onthullen de herdenkingsstenen. (foto: Marco Diepeveen) Marco Diepeveen

Licht voor Rhenense Holocaustslachtoffers

RHENEN – Van de ruim 104.000 vermoorde Nederlandse Holocaustslachtoffers kwamen er vijf uit Rhenen. Van twee van hen staat vast dat zij daadwerkelijk hier hebben gewoond. Vorige week vrijdag werden zij herdacht bij het lichtmonument 'Levenslicht' op het Henk Deysplein.

Organisator van de ceremonie was Stichting Slag om de Grebbeberg, die diverse activiteiten rondom de 80ste herdenking van de slag en 75 jaar bevrijding initieert. Vrijdagmiddag gaf amateurhistoricus Piet Hovestad een presentatie over de vermoorde Joodse inwoners van Rhenen. Vijf namen zijn bekend: Marie Feingersh, Sally Heinz Frank, Magdalena van Klaveren-Haas, Jetje Klein en Edo de Klerk. Uit later onderzoek blijkt dat Sally Heinz Frank en Magdalena van Klaveren de Haas sowieso Rhenenaren zijn geweest.

Burgemeester Hans van der Pas en Auschwitz-overlevende Ernst Verduin (92) onthulden vijf herdenkingsstenen met daarop hun namen. Deze worden in april geplaatst bij de huizen waar deze Joden verbleven.

'Levenslicht'

Ruim 120 belangstellenden woonden 's avonds een ceremonie bij het lichtmonument 'Levenslicht' bij. Dat bestaat uit een deel van 104.000 lichtgevende stenen, symboliserend het aantal Nederlandse Holocaustslachtoffers en ontworpen door Daan van Roosegaarde. 'Levenslicht' is een landelijk herdenkingsproject van 170 gemeenten, te zien tot en met 2 februari.

Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando luisterde de herdenking op. Leerlingen van Daltonschool Rhenen lazen een estafettegedicht voor en legden bloemen. Evenals de burgemeester en Hans Brons, voorzitter van de stichting.