De drie nootmuskaatraspen met een nootmuskaat, afm. dicht 7,5 cm, opengeklapt 17,5 cm en het zilverendoosje. (foto: J. van de Brink)
De drie nootmuskaatraspen met een nootmuskaat, afm. dicht 7,5 cm, opengeklapt 17,5 cm en het zilverendoosje. (foto: J. van de Brink)

Zilver in Rhenen

RHENEN - Het Stadsmuseum Rhenen is onlangs verblijd met bijzonder Rhenens zilver, een prachtige aanwinst voor de collectie.

Begin december werd de stichting Behoud Collectie Erfgoed Rhenen getipt dat bij Haffmans Antiek en Kunsthandel in Utrecht een zilveren cilindrische nootmuskaatrasp uit 1879 van zilversmid Jan Gijsbert Koen jr uit Rhenen te koop was. In overleg met de museumdirecteur heeft de stichting de rasp aangekocht en in bruikleen aan het museum overgedragen.

Een paar weken later werd de directeur benaderd door een dame uit Ochten met de vraag of zij het museum een aantal zilveren voorwerpen mocht schenken. Zij had het museum bezocht en was aangenaam verrast. 'Ik wist dat het zilver uit Rhenen afkomstig was en wilde er met een gerust hart afstand van doen.' Het betrof een tweetal negentiende eeuwse achtkantige nootmuskaatraspen en een zilveren doosje, bovendien een vijftal miniaturen van de Pako-zilverfabriek uit Rhenen uit de vorige eeuw. Een rasp uit 1887 is van de hand van zilversmid Jan Gijsbert Koen jr, de andere uit 1857 van Jan Gijsbert Koen sr. Het zilveren doosje uit 1868 in boekvorm (pepermuntdoosje?) is eveneens van vader Koen.

In een maand tijd werd het Stadsmuseum een collectie zilver van een Rhenense zilversmedenfamilie en een Rhenense fabriek rijker! De schenkingen zijn de hele maand februari te bewonderen in het Stadsmuseum Rhenen.

Door deze aanwinsten kon nu ook het mysterie over de herkomst van een in het museum bewaard wapenbord uit 1641 met het wapen van de familie Coen/Koen worden opgelost. Koen sr. zal het in 1844 bij zijn verhuizing naar Rhenen hebben meegenomen.