Willem en Anna in papier. (foto: Marechausseemuseum)
Willem en Anna in papier. (foto: Marechausseemuseum) Marechausseemuseum

Grandeur in Buren

BUREN - Buren is Oranjestad bij uitstek. Zeker ook van 8 december tot en met 5 januari. Willem Van Oranje en zijn eerste vrouw, Anna van Egmond, gravin van Buren, trouwden in 1551 in de kerk van Buren. Hun dochter Maria stichtte in 1613 het weeshuis van Buren, dat nog steeds in eigendom is van het Koninklijk Huis.

Toepasselijk is dan ook de opstelling van Willem en Anna, in combinatie met de koninklijke glasserviezen, die deze maand tentoongesteld worden in de pronkzaal van het Marechausseemuseum, dat al bijna 50 jaar gevestigd is in dit prachtige pand.


Pronkstuk Willem en Anna
Een absoluut betoverend pronkstuk wordt gevormd door de van papier vervaardigde replicakostuums van Willem de Eerste en zijn eerste vrouw Anna van Egmond, gravin van Buren. Deze kunstwerken zijn van de hand van de wereldberoemde kunstenaar Isabelle de Borchgrave.

Koninklijk Glasservies
Van het Glasmuseum in Leerdam is een bijzondere bruikleen te zien. Twee koninklijke glasserviezen, en een serie herdenkingsvaasjes, zijn voor een korte periode te bewonderen in de grote hal van het Koninklijk Weeshuis. Samen met Willem en Anna vormt dit de tijdelijke tentoonstelling Grandeur in Buren.

Te zien zijn het glasservies dat ontworpen werd ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Beatrix en Claus von Amsberg, door G. Thomassen. Verder kunt u een deel van het nieuwe glasservies van het huidige koningspaar bewonderen.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur. In de vakantie ook op maandagen open. Gesloten op eerste en tweede kerstdag en nieuwjaarsdag.