Afbeelding
Foto:

Gouden medaille voor Chinese kok van Restaurant De Zomertuin

ZETTEN – Bij Oriëntaals Restaurant De Zomertuin kunt u ervan op aan dat u kwaliteit op uw bord krijgt. Kok (en eigenaar) de heer Xu is namelijk de trotse winnaar van een grootse kookwedstrijd voor Chinese koks, die dit jaar in Moskou werd gehouden.

Deze kookwedstrijd, waar Chinese koks uit twintig verschillende landen meedoen, wordt eens in de vier jaar georganiseerd. Per land heeft één professional de verantwoordelijkheid om zes Chinese koks uit zijn of haar eigen land te selecteren. 'Vier jaar geleden werd ik ook al gevraagd om deel te nemen, maar toen zag ik dat zelf niet zitten. Er komt namelijk nogal wat bij kijken en het werk in ons restaurant gaat natuurlijk wel gewoon door', vertelt de heer Xu. De geselecteerde koks worden vervolgens uitgenodigd in het land waar de wedstrijd dat jaar wordt georganiseerd.

Vier jaar geleden was dat Frankrijk, dit jaar reisden de koks helemaal af naar Rusland. Daar mochten zij hun kookkunsten demonstreren en hun gerechten laten proeven door de vakjury. 'Wat ik het meest spannend vond, was dat je niet alle ingrediënten zelf kon meenemen. Gedroogde kruiden nam ik wel zelf mee, maar rauw voedsel mag je niet zomaar meenemen naar een ander land. Dan ben je dus afhankelijk van wat je in het organiserende land kunt verkrijgen', legt de heer Xu uit. In een grote professionele keuken werd er door 120 Chinese koks, verdeeld in groepen, van 08.00 tot 16.00 uur gekookt. 'En je gerechten moest je vervolgens zelf aan de vakjury serveren', vult de heer Xu aan. 'En dan in spanning wachten op het eindoordeel van de vakjury...'

De heer Xu begon zijn kokscarrière in China en heeft inmiddels dertig jaar ervaring. Samen met zijn echtgenote runt hij Oriëntaals Restaurant De Zomertuin in Zetten. Maar dat de heer Xu met de gouden medaille naar huis zou gaan dat had hij toch niet durven dromen. Het is een kroon op zijn werk waar hij nog van zit na te genieten. En ook ú ook kunt ervan genieten! Want deze 'gouden kok' staat 'gewoon' in de keuken van zijn eigen restaurant in Zetten, waar u van harte welkom bent om heerlijk Chinees en/of Kantonees te komen eten. Of uw voorkeur nu uitgaat naar hippe tapashapjes, een uitgebreid buffet of lekker à la carte eten, bij Oriëntaals Restaurant De Zomertuin worden uw gerechten bereid door deze winnaar! Óók als u uw gerechten komt afhalen natuurlijk. Adres: Wageningsestraat 58 in Zetten. T: 0488 455089. www.dezomertuin-zetten.nl.