Leden van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal voor de oranje verlichte Cuneratoren. (foto: Nynke van Staveren)
Leden van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal voor de oranje verlichte Cuneratoren. (foto: Nynke van Staveren) Nynke van Staveren

Sinds kort kleurt de Cuneratoren oranje

RHENEN - Sinds 25 november is de Cuneratoren in Rhenen gedurende zestien dagen oranje verlicht. Dat is vanwege het project Orange the World, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Op 25 november kwamen leden van Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal samen bij de verlichte Cuneratoren. Wethouder Simone Veldboer las een gedicht voor dat door Larissa Verhoeff, stadsdichteres van Ede, speciaal voor ‘Orange the World’ geschreven was.

Wereldwijd

Iedere jaar kleuren overal in de wereld gebouwen oranje. Zo kleurden eerder bijvoorbeeld Time Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

In onze regio kleuren, op verzoek van lokale soroptimistclubs, meer gebouwen oranje; in Wageningen het gemeentehuis en Hotel de Wereld, in Ede de Concordiamolen, voor Renkum het gemeentehuis in Oosterbeek, in Bennekom de katholieke kerk en in Rhenen de Cuneratoren. In Rhenen heeft de Soroptimistclub Rhenen-Veenendaal de gemeente gevraagd mee te doen aan deze actie.

Actie Orange the World

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Orange the World is een initiatief van UN Woman, de unie van Soroptimistclubs en Zonta.