31 oktober. Zeldzame Roodhalsgans met er achter een Kolgans (zie mooie witte bles), Ingense uiterwaarden. (foto: Henk van der Kooij)
31 oktober. Zeldzame Roodhalsgans met er achter een Kolgans (zie mooie witte bles), Ingense uiterwaarden. (foto: Henk van der Kooij)

Een ontsnapte Siberiër

NEDER-BETUWE - Het Rivierengebied blijft verrassen. Op 28 oktober werd vanaf de Marsdijk in de uiterwaarden, ten zuidwesten van Rhenen, tussen een kleine 100 Kolganzen de Rotgans weer gezien, de zwarte Siberiër. Daarna niet meer waargenomen.

Door Henk van der Kooij

Wie schetst mijn verbazing toen diezelfde week een nog zeldzamere gans werd gezien tussen zo’n 170 Kolganzen en wel in de Ingense uiterwaarden. Te gek: in een week een Rotgans en een Roodhalsgans! Ongetwijfeld zal het mooie weer met een frisse noordoostenwind deze vogels met de trek samen met de Kolganzen uit het verre noordoosten hier gebracht hebben. De Roodhalsgans broedt in de Siberische toendra en overwintert vooral bij de Zwarte Zee. In Nederland is deze soort een vrij zeldzame wintergast, die elk winterseizoen wordt gezien, vooral aan de zeekust. De afgelopen week bijna alleen op Schiermonnikoog (waarneming.nl). Op de foto ziet u de prachtige Roodhalsgans: roestrood met zwart en wit kleurenpatroon. Wie de gans bekijkt, begrijpt gelijk de naam. Natuurlijk deze waarneming op internet ingevoerd. Helaas kwam er na enkele dagen een kater. Een andere vogelaar had een kleine gele ring aan de linkerpoot ondekt. Of ik op internet bij de vogel wilde aanvinken: escape, ontsnapt. Ach, wat jammer, het betrof geen echte wilde vogel. Gelukkig vertoonde de vogel wel het gedrag van een wilde vogel. Wie weet al jaren op vrije voeten? Het zij deze vogel gegund en… toch ook van deze ontsnapte Siberiër genoten.