25 oktober. Een volwassen Rotgans tussen de kolganzen in de uiterwaarden bij Ingen. (foto: Henk van der Kooij)
25 oktober. Een volwassen Rotgans tussen de kolganzen in de uiterwaarden bij Ingen. (foto: Henk van der Kooij)

Een zwarte Siberiër

BETUWE - De laatste weken zijn er weer duizenden Kolganzen uit het verre en koude noordoosten in ons Rivierengebied neergestreken. Afgelopen zaterdag telde ik ongeveer 900 kolganzen in de Ochtensche Buitenpolder.

Door Henk van der Kooij

Waarom geteld? Wel, u weet het misschien nog, op jacht naar halsgeringde vogels. Maar helaas vorige week toch al gauw 2700 kolganzen bekeken en geen enkele halsring. Je zou toch stoppen met dat intensieve kijken. Wat bezielt een mens? Maar... ziet u de foto?! Ziet u naast de twee kolganzen met fraaie buikstrepen die zwarte gans? Het is een rotgans. Een wat? Nee, we schelden niet. Het geluid van rotganzen is een laag ‘rròt – rròt’, vandaar de naam. Het is een volwassen vogel, dat is te zien aan de fraaie witte halsvlek. Rotganzen broeden in Siberië, vaak meer dan 5000 km vliegen. De soort is sterk aan zoute wateren gebonden en overwintert in Nederland vooral in de kuststreken.

In ons Rivierengebied komt de rotgans heel weinig voor. Oei .. zonder tellen had ik deze vogel niet gezien. Toch maar blijven tellen, ook al word je soms tureluurs van dat continue kijken. Maar verrassingen zijn wel een geweldige beloning. Is toch mooi zo’n zwart-witte gans uit het verre Oosten. De eerste keer werd de vogel op 25 oktober gezien in de uiterwaarden bij Ingen. Maandag 28 oktober graasde de vogel in de uiterwaarden langs de Marsdijk bij Rhenen. Vogels blijven boeien.