14 oktober. Muizenjagende grote zilverreigers vanaf de Hel bij Opheusden. Boeren zijn er blij mee! (foto: Henk van der Kooij)
14 oktober. Muizenjagende grote zilverreigers vanaf de Hel bij Opheusden. Boeren zijn er blij mee! (foto: Henk van der Kooij)

Ongelooflijk veel witten!

BETUWE - ‘Vogeltrek: en witten komen.’ Maar weet u hoeveel witten er nu in onze regio zijn? Vele honderden! Op 12 oktober zag ik in de Klaverwaard (ten oosten van Opheusden) 30 voedselzoekende grote zilverreigers en binnendijks bij de Hel 11. Verder in Klaverwaard ook nog 11 ooievaars en 8 blauwe reigers.

door Henk van der Kooij

Deze week hier weer wezen kijken. Op maandag 14 oktober waren 9 zilverreigers te zien in Maneswaard, 39 in Klaverwaard (met 12 ooievaars en 4 blauwe reigers) en 15 in de Hel: totaal 63 witte vogels! Wat valt er in deze gebieden toch aan voedsel te halen? Wie het grasland inloopt, ziet het gelijk: overal holletjes van veldmuizen. We zouden zeggen: ‘het barst er van de muizen!’. Zilverreigers slapen ‘s sociaal. Dat is schitterend om te zien. Op 16 oktober s ’morgens de slaapplaats in de Blauwe Kamer bezocht: in totaal 152 (!!) grote zilverreigers geteld. Wouw. Er hier nog nooit zoveel gezien. Het is waarschijnlijk dat de vogels die overdag verblijven in Maneswaard, Klaverwaard en de Hel, ’s nachts in de Blauwe Kamer slapen. Het is boeiend om te zien hoe de zilverreigers de muizenrijke plekken weten te vinden. In veel polders zijn nauwelijks zilverreigers te zien en op sommige plekken komen ze heel veel voor. Zouden ze aan elkaar door vertellen waar je heerlijk muizen kunt eten? Wilt u ook genieten? Ga naar de Randwijkse Rijndijk. Dan kunt u de witte vogels goed zien. Natuurlijk helemaal goed met een verrekijker.