fluitiste Abbie de Quant
fluitiste Abbie de Quant

Fluitiste Abbie de Quant in Rhenen

RHENEN - Prokofiev: muzikale dagboeken met Abbie de Quant fluit, Maarten den Hengst piano, Carel Alphenaar voordracht in De Vlam, Beukenlaan 2, Rhenen op 12 oktober 20:00 uur.

Het is een programma rond de Russische componist Sergei Prokofiev (1891-1953). Zijn muziek wordt afgewisseld met voordracht van dagboekfragmenten. Die leveren een verrassend beeld op van Prokoviev’s denk- en gevoelswereld tijdens de Russische Revolutie. Naast werk van Prokofiev klinkt er ook een fluitsonate van de non- conformistische Russische componist Edison Denisov (1929-1996).

Maquette gepresenteerd van voormalig verwoeste Ochtense kerk

OCHTEN - Op 27 september overhandigde Cees Verhaaf in Dorpshuis Ochten de miniatuur die hij maakte van de voormalige Hervormde kerk van Ochten die tot de verwoesting in 1944 aan de Molendam stond. Hij maakte deze miniatuur in opdracht van het Comité 4/5 mei Ochten ter gelegenheid van 75 jaar herdenking vrijheid.

Verhaaf (55) maakte de miniatuur in ongeveer 70 uren gedurende een half jaar en aan de hand van een plattegrond, oude ansichtkaarten en een paar oude foto's.

De kerk zoals die er tot 1944 uitzag, werd gebouwd in 1884 in Romaanse/Byzantijnse stijl door aannemer Van Doorn voor de som van 15.850,- gulden. Voor die tijd stond er een middeleeuwse kerk met een laag schip en een hoog koor; die was zo bouwvallig dat men besloot de oude kerk af te breken, met uitzondering van de toren uit de 12de eeuw. De onderzijde van de toren bestond uit bakstenen kloostermoppen overgaand in tufsteen. De traptoren tegen de toren had afwisselende lagen baksteen en tufsteen, ook wel speklagen genoemd.

Verwoesting

De kerk lag aan de Molendam, die toen nog de Dorpsstraat heette en met een flauwe bocht om de kerk heen liep. In de periode september 1944 tot mei 1945 werden kerk en toren zo verwoest dat de rijkscommissie van monumentenzorg besloot deze niet meer op te bouwen!

Op de avond van de presentatie vertelde Roel van den Hatert over de gebeurtenissen in de oorlogsjaren tijdens zijn jeugd. Na de pauze lichtte Cees Verhaaf toe hoe hij de maquette had gebouwd. Ook droeg hij zingend een gedicht voor over Ochten in de oorlogsjaren op de wijs van lied 'Het Dorp' van Wim Sonneveld.