Reactie GroenLinks Heumen

op nieuw coalitieakkoord

HEUMEN - In de Raad van 25 juni heeft GroenLinks kritisch gereageerd op het nieuwe coalitieakkoord.


"Minder duurzaamheidsambities en geen gemeentelijke regierol meer. Er komt een ‘realistischer’ koers, terwijl de realiteit van klimaatopwarming onomkeerbaar doorgaat! Alleen het terugverdienrendement telt, niet het energierendement. Waarom niet meer ambities? Grootschalige energie-opwekking wordt overgelaten aan marktpartijen. Als deze onze landbouwgrond volleggen met zonnepanelen en straks blijkt dat het toch niet genoeg is en er alsnog windmolens moeten komen zijn we te laat. Of wachten we tot de provincie de regie overneemt? Verder geen woord over natuurbehoud en biodiversiteit!


Alleen rijksbeleid: wachtlijsten in de zorg niet langer uitgesloten en geen activiteitensubsidies meer. Gelukkig blijft er een vangnet voor kwetsbare inwoners. Tegenstrijdig is een investering in preventie, maar een bezuiniging op de keten van preventie, voorliggende voorzieningen en samenredzaamheid! Dit brengt de goede kwaliteit van onze welzijnstaken in gevaar! GroenLinks pleit ervoor om niet te stoppen met activiteitensubsidies: vanwege de relatief kleine bedragen en omwille van de goodwill van inwoners en vrijwilligers.

Kortom, GroenLinks had graag meer ambities gezien in het akkoord, meer verantwoordelijkheidsbesef en het nemen van een regierol.

Natuurlijk zien we ook de noodzaak van bezuinigen. Een tekort van 1.5 miljoen is niet mis. Maar wij maken andere keuzes, die niet ten koste gaan van duurzaamheid, een sociale inclusieve samenleving en échte inwonerparticipatie. Op 9 juli, als in de Raad de kaders vastgesteld worden voor de begroting, gaan we hier verder op in."