Blijf niet rondlopen

met zorgen over dementie

REGIO - De coronacrisis heeft veel invloed op ons leven. Ook op mensen met dementie en hun naasten. Heeft u vragen of zorgen? Maak ze bespreekbaar.


"Bespreek uw zorgen. Door de coronacrisis zijn we meer thuis. Misschien zijn u daardoor dingen opgevallen bij uw naaste. Is het karakter van uw naaste veranderd? Wordt zijn/haar geheugen minder? Vermoedt u dementie? Bespreek u zorgen met uw huisarts. Of bel de Alzheimer Telefoon (dagelijks bereikbaar op 0800 5088 van 9:00 tot 23:00 uur). Als u een zorgtrajectbegeleider heeft, kunt u uw zorgen ook met hem of haar delen."


"Geef structuur aan de dag. Als uw naaste nog niet naar de dagbesteding kan of maar heel beperkt, probeer dan dagbesteding thuis na te bootsen. Structuur is heel belangrijk: probeer om op hetzelfde tijdstip op te staan, te ontbijten, koffie te drinken, et cetera. Zorg voor voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht."


"Vraag uw omgeving om hulp. Veel mantelzorgers vinden deze periode erg zwaar. Goed voor uzelf zorgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Vraag op tijd hulp aan familie, vrienden of buren. Bijna iedereen vindt het fijn om iets te kunnen betekenen voor een medemens!"


"Organisaties waar u terecht kunt: Forte Welzijn ondersteunt initiatieven en diensten die kunnen helpen in deze periode: 085 0406066. Of bel naar de ‘Vertel eens lijn’ 024 2049699. Bij Mantelzorg Berg en Dal kunt u informatie krijgen, op werkdagen bereikbaar via 085 0406066. U mag ook bellen als u gewoon zin heeft in een praatje."