Café Waalzicht voor de oorlog. (foto:  Collectie Wim Ebben)
Café Waalzicht voor de oorlog. (foto: Collectie Wim Ebben)

Historisch informatie paneel Groenlanden

wordt eindelijk geplaatst

OOIJ - Vanaf komend weekeinde is dit paneel te aanschouwen aan de Ooijse Bandijk, nabij de plek waar in de oorlog het café Waalzicht van de familie Scheers stond.


Op 28 september 1944 ’s avonds, kreeg het café een voltreffer van een Duitse bom. 22 personen, op een na leden van de families Scheers en Janssen vonden de dood. Slechts twee personen overleefden deze tragedie. Op het paneel wordt aan de hand van foto’s en een drietalige tekst het verhaal van deze noodlottige gebeurtenis verteld.

Vorig jaar september werd het paneel onder grote belangstelling gepresenteerd in het dorpshuis van Ooij. De vergunningen om het paneel aan de dijk te plaatsen kwamen echter niet rond, en het paneel werd noodgedwongen opgeslagen. Nu onlangs is gekozen voor een benedendijkse locatie, kan het paneel dan toch geplaatst worden. Vanaf zaterdag 2 mei kan iedereen het zelf gaan bekijken. Vanaf de dijk loopt een diagonaal pad er langs af. Vanwege de Coronacrisis is ervoor gekozen geen activiteit te organiseren rond het plaatsen van het paneel.