De foto is gemaakt op 25 oktober 1906, wanneer de Bredeweg versierd is met slingers van dennengroen ter opluistering van de viering van het 25-jarig ambtsjubileum van burgemeester R.M. Ottenhoff. Voor de school, links van de speelplaats, de woning van de hoofdonderwijzer J. Toebosch. (foto:  Archief Gerrie Driessen)
De foto is gemaakt op 25 oktober 1906, wanneer de Bredeweg versierd is met slingers van dennengroen ter opluistering van de viering van het 25-jarig ambtsjubileum van burgemeester R.M. Ottenhoff. Voor de school, links van de speelplaats, de woning van de hoofdonderwijzer J. Toebosch. (foto: Archief Gerrie Driessen)

School van de buurtschap Breedeweg (de Bruuk)

geopend 15 november 1901 (1)

Heemkundekring Groesbeek

Door Gerrie Driessen,

Tot de ingebruikneming van het schoolgebouw bezochten verschillende in de Bruuk en Grafwegen woonachtige kinderen de school op de Duitse Grafwegen. Zeer begrijpelijk want anders moesten ze naar de dorpsschool aan de Kerkstraat lopen, wel drie kilometer van huis af. Door de aanname van de Leerplichtwet in 1900 en de invoering daarvan per 1 jan. 1901, moest het gemeentebestuur actie ondernemen. Tegelijkertijd verschijnt op 14 jan. 1901 in De Maasbode het volgende artikel:

'Men schrijft uit Groesbeek: De kinderen van de buurtschap Grafwegen, die tot nu toe steeds de Duitsche school te Nergena vlak bij hunne woningen even over de grenzen gelegen- bezocht hebben, worden, als zij hiermede voort blijven gaan, voor den leerplicht geacht geen onderwijs te genieten, en dus gedwongen de op drie kwartier van hunne woonplaats gelegen openbare school te Groesbeek te bezoeken. Terwijl het getal der onder de nieuwe wet vallende kinderen in deze gemeente ruim 900 bedraagt, biedt deze school nog voor geen helft ruimte. De bouw van een school nabij de Pruisische grenzen is nu een zaak geworden, die geen uitstel meer gedoogt'.