Kunstschilder Alex Colville, Duitsland 4-3-1945. (foto: Lieut. Barney J. Gloster)
Kunstschilder Alex Colville, Duitsland 4-3-1945. (foto: Lieut. Barney J. Gloster)

Met herdenkingen en bijzondere expositie

75 jaar Operatie Veritable in

Groesbeek herdacht

GROESBEEK - Op zondag 9 februari wordt om 12.00 uur begonnen met een herdenkingsdienst in de Historische Kerk aan de Groes-beek, Kerkstraat 18, gevolgd door een herdenkingsceremonie om 14.00 uur, op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg.

Gastspreker tijdens de herdenkingsdienst is de locoburgemeester van Kleve, Josef Gietemann. Hij staat in deze regio bekend als “bruggenbouwer” en is dan ook een graag geziene gast in de gemeente Berg en Dal. Gietemann wordt vergezeld door een delegatie van de Heimat- und Verkehrsverein Donsbrüggen. Tijdens deze dienst zingt het Sankt Cäcilienchor Wyler enkele liederen van de Italiaanse componist Marco Frisina. Twee grensbewoners vertellen over hun ervaringen tijdens de evacuatie en scholiere Jet Bierkens draagt een gedicht voor.

Expositie

De kerk wordt voor deze gelegenheid opgeluisterd met tien werken van twee vooraanstaande Canadese kunstschilders, Alex Colville en George Pepper, die een aangrijpend beeld geven van de periode voorafgaand en tijdens de eerste dagen van Operatie Veritable februari 1945. Deze werken zijn gemaakt door schilders die de oorlog in al haar facetten vastlegden op de plaats waar de oorlog zich afspeelde.

Herdenkingsceremonie

De herdenkingsceremonie op de Canadese Erebegraafplaats die om 14.00 uur begint, wordt begeleid door muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal. Bij deze herdenking staat de rol van de Britse en Canadese genietroepen tijdens de openingsfase van de aanval centraal. Beide herdenkingen en de expositie zijn vrij toegankelijk.