Afbeelding

Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg (NCZ):

Kennis- en Leernetwerk voor cliënten medezeggenschap in de zorg

REGIO - Met 20 jaar ervaring op het gebied van (centrale) cliëntenraden en hun gesprekspartners is NCZ een belangrijke speler in het zorgveld.

Wij maken ons sterk voor cliëntenraden die onafhankelijk en overduidelijk invloed willen uitoefenen op de kwaliteit van zorg en op de menselijke maat in de zorg. Hierbij zijn gelijkwaardigheid en positieve communicatie tussen het bestuur en de cliëntenraad van belang. NCZ wil dat cliëntenraden in de zorg krachtige gesprekspartners zijn als het gaat om cliënten/patiënten aangelegenheden. Lobbyen door NCZ heeft geresulteerd in de nieuwe Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (Wmcz2018) die op 1 juli 2020 ingaat.

Deze nieuwe wet houdt grote veranderingen in voor (centrale) cliëntenraden en zorgorganisaties. Cliëntenraden krijgen een bepalende rol. Wat nodig is gezien de grote veranderingen in de zorg en in de maatschappij. Zij krijgen Instemmingsrecht op bepaalde besluiten van de zorgorganisatie en daarmee kunnen zij daadwerkelijke invloed uitoefenen op de kwaliteit van de zorg!

Van cliëntenraden wordt verwacht dat zij een sterke partij zijn voor bestuurder(s) en andere geledingen in de zorg en dat zij hun achterban voorzien van juiste informatie. Cliëntenraden zullen zich goed voor moeten bereiden op de nieuwe wet. Ook zorgorganisaties zullen zich moeten instellen op nieuwe vormen van patiëntenparticipatie, inspraak, zeggenschap en medezeggenschap.

Heeft u één of meerdere cliëntenraden binnen uw zorgorganisatie? Of bent u door de nieuwe wet verplicht tot het instellen van één of meerdere cliëntenraden? Bent u- of kent u een (centrale) cliëntenraad en wilt u meer weten over uw rol, taak, functie en positie? Voor training, coaching, ondersteuning en advies kunt u een beroep doen op NCZ! Meer informatie: ncz.nl. Of bel met Marika Biacsics, directeur- bestuurder: 06 51222505.