Marcel Heg:
Marcel Heg: " Ik doe alles om de klant een veilig gevoel te geven”. (foto: Kyra Sannes) Foto:

Een kop koffie met beleving

Marcel Heg maakt zijn droom waar met Hedgies.Coffee


ZEVENAAR - Hedgies.Coffee is sinds dinsdag 2 juni te vinden op Markstraat 5 in Zevenaar. Eigenaar Marcel Heg schenkt koude en warme dranken; het eten varieert van tosti’s en croissantjes tot appeltaart en brownies. ‘Relax. Rewind. Reload.’ is het motto. Heg: “Het is een plek om te ontspannen, om verhalen op te halen en je weer op te laden voor de nieuwe dag.”

Bij binnenkomst word je begroet door vrolijke deuntjes van muziek uit de jaren 80’en 90’. “Daar ben ik mee opgegroeid,” vertelt Marcel. Hij is sterk met het café verbonden: ‘Hedgies’ is een verbastering van zijn in het Engels vertaalde achternaam. Ook het interieur – foto’s van de Eiffeltoren, de brug in New York en andere verre plekken – sluiten bij hem aan. “Ik heb best wel wat van de wereld gezien. Dat wilde ik hier ook kwijt.” Marcels reizen zijn dan ook de aanleiding dat Hedgies.Coffee werkelijkheid is geworden. Tijdens de vele korte stops bij cafeetjes, zat hij vaak met zijn vrouw te mijmeren over hoe ze het zelf zouden doen. “Na het reizen ga je toch terug naar je oude baan, omdat je geld nodig hebt.” In Marcels geval was dat werken bij KPN. “Maar toen er vorig jaar een reorganisatie kwam, heb ik in overleg met mijn gezin besloten om mijn droom achterna te gaan.” Gewapend met zijn eigen creativiteit, doorzettingsvermogen en een klein beetje ervaring in de horeca via zijn vader.

Veilig gevoel

Zes maanden geleden begon Marcel met zijn ondernemersplan. “Dit scenario had ik natuurlijk niet meegerekend,” vertelt hij over de coronatijd. “Maar het gaat goed, beter dan verwacht.” Waar eigenlijk dertig stoelen zouden moeten staan, zijn er nu nauwelijks tien te vinden. Ook het terras is verkleind. “Ik doe alles om de klant een veilig gevoel te geven. Als ondernemer moet je een beetje kunnen buigen en veranderen. Alles wat binnen jouw invloed ligt kun je aanpakken. Alles wat erbuiten ligt, daarbij moet je je aanpassen.”

Een glimlach bij de koffie

“De mensen die hier werken maken het café bijzonder,” vertelt Marcel trots. “We doen dit met een missie: we máken beleving. Het is het belangrijk om te weten wat er in iemand omgaat. Daarom hebben we een ‘dagstart’: we gaan met z’n allen bij elkaar staan, beslissen wat we deze dag gaan doen en vragen hoe het met iedereen is. Dan weet je beter hoe je met elkaar om moet gaan.” Marcel kijkt goed naar de talenten van zijn werknemers. “Natuurlijk hebben ze een horecatalent, maar daarnaast? Vaak zijn andere talenten goed te gebruiken bij dit werk. Zo kan Rachel bijvoorbeeld goed met social media omgaan: het is haar verantwoordelijkheid geworden.” En dát is volgens Marcel de sleutel. “Dat geeft betrokkenheid.”