Eljada voor haar atelier: “M’n inspiratie haal ik uit het dagelijkse leven”. (foto: Alie Engelsman)
Eljada voor haar atelier: “M’n inspiratie haal ik uit het dagelijkse leven”. (foto: Alie Engelsman)

‘Ik heb altijd meer ideeën dan ik kan uitvoeren’

Beeldend kunstenaar Eljada van Muijden schildert, tekent en maakt keramiek


ZEVENAAR - Beeldend kunstenaar Eljada van Muijden woont en werkt vijftien jaar in Zevenaar. Haar atelier, met atelierwinkel, is gevestigd aan de Bommersheufsestraat 13. Een paar jaar geleden stond er een gele koe bij haar voordeur. De koe werd vernield, maar enkele daders meldden zich netjes en zorgden voor een nieuwe koe. Eljada heeft het dier onlangs beschilderd. Nu pronkt er een zwart-wit exemplaar bij de voordeur.

Eljada van Muijden is een veelzijdig kunstenaar. Ze schildert, tekent en maakt keramiek, waaronder gebruikskeramiek zoals servies, vazen en schalen. Ze tekent al zolang ze zich kan herinneren, het is haar tweede natuur. Eljada: “Als kind op school was tekenen niet altijd toegestaan en dan maakte ik vaak tekeningen in mijn hoofd, altijd handig als je geen tekenspullen bij je hebt. Ik kreeg van mijn ouders de ruimte om mij artistiek te ontwikkelen, mijn vader was een kunstliefhebber, zeg maar gerust ‘een kunstenthousiast’ en samen bezochten we veel tentoonstellingen. We woonden in Amsterdam en ons favoriete museum was het Stedelijk Museum. Één van de eerste tentoonstellingen die ik mij kan herinneren is de tentoonstelling van Marc Chagall. Ik was toen vijf jaar. De reproducties die mijn vader toen heeft gekocht heb ik nog.”

Dagelijks leven

Haar inspiratie haalt Eljada uit het dagelijkse leven, haar omgeving, de mensen die ze ontmoet, de kleuren, het landschap, de stad die ze ziet. Eljada: “Ik heb altijd meer ideeën dan ik kan uitvoeren. Ik voel me het beste als ik aan het werk ben. Dan ontstaan de ideeën bijna vanzelf. Maar soms ben ik onderweg en word ik getroffen door een spannende vorm of mooie kleuren, structuren, een vallende schaduw. Dan begint het te kriebelen en wil ik het liefste aan het werk. Ik werk vanuit een basisidee of een basisvorm en ik vervolg ‘spelend’ het maakproces tot het resultaat mij bevalt. Als ik schilder heb ik een grote vrijheid, ik kies het formaat, de drager, het kleurenpalet, de compositie vanuit mijn basisidee en het werkproces kan beginnen. Net als bij keramiek moet je eerst het ambacht tot in je vezels beheersen voordat je in vrijheid kunt werken. Ik schilder met rechts, mijn voorkeurshand, de werkende hand, terwijl mijn linkerhand, de denkende hand, rust. Dat geeft een dynamiek die zichtbaar wordt in het schilderij. Dat is anders dan bij keramiek, waarbij ik mijn beide handen gebruik. De harmonie tussen de handen vormt het ambacht, de harmonie tussen handen, hart en hoofd maakt het tot kunst.”

Slow living-lifestyle

Eljada heeft een voorkeur voor handvormen, maar haar draaischijf kan ze zeker niet missen. Ze vindt het leuk om beide technieken te combineren. Bij het maken van gebruiksgoed, zoals servies is ze gebonden aan de menselijke maat, de toepassing en het moet vanzelfsprekend foodsafe zijn. “Zoals een schilderij ergens aan de muur belandt, komt gebruiksgoed op tafel terecht en bepaalt daar dan de sfeer. Mensen nemen het in de hand en zetten het aan hun mond. Het eten voor gasten wordt er in opgediend, het ademt gastvrijheid uit. Je ziet dat er tijd in is gestoken en dat er zorg aan is besteed. Je kunt een pizza uit een kartonnen doos eten, of van een Ikea-bord, maar van een ambachtelijk gemaakt bord smaakt het beter. Daar zit de tijd, de hand, de volle aandacht en de passie van de maker in. Probeer het zelf maar eens en ervaar het. De slow living-lifestyle trend heeft gezorgd voor herwaardering van handgemaakt en uniek. De 24/7 economie legt een grote druk op ons. Steeds meer mensen zoeken naar een andere mindset: meer aandacht, minder haast en minder massaproductie. Opruimgoeroe Marie Kondo leert ons ‘ontspullen’. En Kinfolk zegt: ‘laat je bewuste leefstijl weerspiegelen in je huis.’”

Dagindeling

Eljada schetst hoe haar dag er uitziet. “Ik begin de dag rustig. Na het ontbijt ga ik naar mijn atelier om aan de slag te gaan. Dat kan van alles zijn. Ik ben als beeldend kunstenaar ook ondernemer. Het is leuk om eigen baas te zijn, maar daar horen wel bepaalde taken bij. Er is vaak onverwacht bezoek in het atelier, mensen die even rond willen kijken, of iets speciaals willen laten maken of op zoek zijn naar een uniek handgemaakt kadootje. Soms komen oud-cursisten, oud-studenten langs om een kop koffie te drinken of buren die zin hebben in een glas wijn of een kom thee en even komen bijkletsen. Dat is altijd gezellig. Als de stilte weer terug is gekeerd, ga ik lekker aan het werk, ideeën verder uitrollen, een schilderij afmaken of beginnen met een nieuwe keramiekserie. Ik maak vrij werk, werk ook in opdracht en maak speciale series potten die te koop zijn bij De KnipKas aan de Grietsestraat 29A in Zevenaar.”

3 Oever Atelier Route

Eljada doet nu al vier jaar mee aan de 3 Oever Atelier Route van het 3 Oever Festival. Haar werk zal dit jaar te zien zijn in biologisch restaurant Heerlijckheid Herwen aan de Molenstraat 9 in Herwen. Daar exposeert ze haar werk, samen met zes andere kunstenaars. Het 3 Oever Festival vindt dit jaar plaats op 18, 19 en 20 september. Het festivalgebied is in drie oevers ingedeeld en elke oever heeft een pleisterplaats. De Liemers valt onder de Oostoever en Heerlijckheid Herwen is de pleisterplaats op deze oever. De kunstroute van het festival is een laagdrempelige manier om kennis te maken met kunst in de Gelderse Poort. In totaal doen dit jaar ruim zestig beeldend kunstenaars mee in de 3 Oever Atelier Route. “We kunnen zoveel van elkaar leren en elkaar inspireren. Het 3 Oever Festival stimuleert de kunstenaars om er samen een mooie kunstroute van te maken.”

Eljada nodigt kunstliefhebbers uit om een keer een kijkje te komen nemen in haar atelier. Zeker weten of de deur voor je open staat? Maak dan een afspraak. Meer informatie: https://www.eljadavanmuijden.com/