Jasmijn houdt te allen tijde direct contact met burgemeester Van Riswijk om samen met de gemeente mee te denken over hoe de jeugd vertegenwoordigd kan worden. Foto: Liesbeth van de Weerdhof.
Jasmijn houdt te allen tijde direct contact met burgemeester Van Riswijk om samen met de gemeente mee te denken over hoe de jeugd vertegenwoordigd kan worden. Foto: Liesbeth van de Weerdhof.

Jasmijn is eerste Zevenaarse kinderburgemeester

Jeugdige evenknie van Lucien van Riswijk mag een jaar ‘meeregeren’


ZEVENAAR – Het is de enthousiaste Jasmijn Braam uit Zevenaar gelukt. De elfjarige scholiere wordt de allereerste kinderburgemeester van Zevenaar. Vanaf 16 september bekleedt ze een jaar lang haar nieuwe ambt.

Dertien kinderen solliciteerden naar de functie. Jasmijn stal de show met een bijzondere videosollicitatie. “Ik wilde het heel erg graag, dus ik ben er helemaal voor gegaan!” deelt ze haar ervaring. Ze vertelt trots dat haar buurvrouw haar kwam vertellen over een advertentie waarin de gemeente een gepassioneerde kinderburgemeester zocht. “Ik ben heel erg blij dat ik het ben geworden,” vertelt ze dankbaar. “Maar alle andere kinderen kunnen dit straks ook”, inspireert Jasmijn nu al haar leeftijdsgenoten om straks - na haar ambtstermijn – te solliciteren naar de job. “Hoef je nu nóóit meer naar school?” vragen haar klasgenootjes nu. Dát niet, maar verder zitten er genoeg voordelen aan de bijzondere positie. Ondanks dat een kind burgemeester is, is het takenpakket zeker geen kinderspel. Jasmijn houdt te allen tijde direct contact met burgemeester Van Riswijk om samen met de gemeente mee te denken over hoe de jeugd vertegenwoordigd kan worden. De jonge denker heeft bijvoorbeeld veel oog voor veiligere fietspaden en oversteekplaatsen bij de scholen. Ook de oudere wijken zonder speelgelegenheden zijn voor Jasmijn een punt van aandacht, want als het aan haar ligt, kunnen alle kinderen straks dicht bij huis buitenspelen. De kinderburgemeester wordt bovendien verwacht om aanwezig te zijn op evenementen en feestdagen zoals Sinterklaas en bevrijdingsdag. Volle bak dus, maar Jasmijn draait haar hand zeker niet om voor een beetje werk. Integendeel, ze geeft zelfs aan heel erg veel hobby’s te hebben. “Ik lees, teken, skeeler, hockey en maak soms ook armbandjes.” Met al het werk en alle formaliteiten in haar rol als kinderburgemeester is het goed te horen dat ze zelf ook nog de gelegenheid heeft voor school en ontspanning. Terwijl Jasmijn zo nu en dan nog een armbandje maakt, wordt voor haar momenteel een ambtsketen gemaakt door de gemeente. Dát hoort er nu eenmaal bij! Op 16 september is het zo ver en dan mag Jasmijn officieel haar rol als kinderburgemeester op zich nemen. Ze zal op de eerste vergadering na de zomer door de gemeenteraad worden geïnstalleerd. “Ik hoop andere kinderen te kunnen helpen en ik hoop vooral om de gemeente en de kinderen kennis met elkaar te kunnen laten maken.”