“Het is voor mij een extra motivatie om het goed te doen, juist in deze tijden
“Het is voor mij een extra motivatie om het goed te doen, juist in deze tijden" Foto:

Ferdi Eenkhoorn geeft online muziekles

ZEVENAAR – Al 27 jaar geeft Ferdi Eenkhoorn (51) les aan leerlingen die keyboard of piano willen leren spelen, en coacht hij popbands. In deze bijzondere tijden staat veel stil, maar dit geldt niet voor zijn muzieklessen. Hierdoor kunnen zijn leerlingen gewoon verder leren. Maar hoe doet hij dit?


In 1993 begon Ferdi met het geven van muzieklessen in Zevenaar. Inmiddels geeft hij ook in Doetinchem les. In Zevenaar doet hij dit bij Kunstwerk! Muziekschool, zo’n tien uur per week. Verder geeft hij theorielessen, en doet hij veel desktop publishing (het maken van drukwerk) en ICT werk. Dit werk kan normaal doorgaan, maar de muzieklessen werken nu even helemaal anders.


De muzieklessen vinden nu digitaal plaats. Zo kunnen zijn leerlingen hem video’s sturen van hun vooruitgang. Ferdi: “Ik krijg dan een filmpje van ze opgestuurd. Ik antwoord met een video waarin ik verbeterpunten aangeef, waarna ze weer verder kunnen oefenen.” Een andere manier waarop hij zijn lessen geeft, is via Skype. Hier kunnen zijn leerlingen meteen live de muziek laten horen waar ze op geoefend hebben. Toch hebben beide methodes hun beperkingen. Ferdi: “Zo is het onpersoonlijker en is het geluid op Skype vaak niet erg goed, waardoor de muziek niet klinkt zoals het hoort. Ook is het minder efficiënt, omdat het lang duurt voordat er een filmpje en antwoord hierop gemaakt is.” Dit weerhoudt Ferdi niet van online lesgeven. “Het is voor mij een extra motivatie om het goed te doen, juist in deze tijden. Ook de leerlingen doen extra hun best, merk ik.”