Afbeelding
Foto:

‘Samen tot iets moois komen’

Renovatie begraafplaats ’t Heijlige Lant bijna afgerond


DUIVEN – De twee jaar durende renovatie van begraafplaats ’t Heijlige Lant nadert haar voltooiing. Een trotse projectleider Leroy Verhagen: “Ieder heeft zijn steentje bijgedragen: nabestaanden, inwoners van gemeente Duiven, de beheerder, de architect, de gemeente. Dat is essentieel in een project als dit: je hoopt dat je samen tot iets moois kan komen. Dat is zeker gelukt.”

De warme zomer in 2018 in combinatie met schimmel in de grond zorgde ervoor dat alle coniferen op begraafplaats ’t Heijlige Lant afstierven. Toen werd het tijd voor actie en is de renovatie begonnen, in september 2018. Leroy: “Een collega van mij heeft meteen een architect ingeschakeld en toen zijn we gestart, met twee fases: opruimen en opknappen. We zijn nu aan het einde van de laatste fase: alleen de puntjes moeten nog op de i.” Eind mei verwachten ze dat de begraafplaats helemaal klaar is. “Je wilt iedereen een mooie plek bieden om te rouwen. Gezien de reacties die we hebben gekregen, is dat zeker gelukt.”

Ontmoetingsplein

Hij vertelt wat er allemaal is gebeurd. “De paden waren aan vervanging toe, daar zaten veel kuilen in. De ouwe hagen en grote bomen moesten ook aangepakt worden.” Ook is de urnenmuur verplaatst, om in het midden een ontmoetingsplein te maken. “Daarvoor hebben we eerst alle nabestaanden persoonlijk een bericht gestuurd, over wat de bedoeling is.” Was er bezwaar, dan kon dat schriftelijk ingediend worden. Hij gebaart naar de houten pilaren van het plein die oplichten in het zonlicht, met aan de voet nog kleine plantjes. “Iedereen was het ermee eens en er is een mooi plein ontstaan.” Gelukkig zijn de werkzaamheden door de coronacrisis niet vertraagd. “Het enige is dat sommige leveringen, zoals de bankjes, wat later komen. De werkzaamheden konden op anderhalve meter afstand gewoon doorgaan.”

Informatieavonden

Bij de renovatie speelden de inwoners van gemeente Duiven en de nabestaanden een belangrijke rol. Eerst waren ze wel bezorgd erkent Leroy Verhagen. “Je gaat natuurlijk met grof materiaal aan de slag en het gaat hier wel om iemands graf,” verklaart hij. “Die onzekerheden hebben we gelukkig weg kunnen nemen door informatieavonden en alles van tevoren schriftelijk vast te leggen. En natuurlijk zagen zij ook in dat er iets moest gebeuren. Ook hebben we bij de nabestaanden en inwoners van de gemeente geïnformeerd: wat vinden zij belangrijk? Hierop zijn de hagen teruggekomen en het idee van de bankjes komt ook van hen. Zoals wethouder Ton Spaargaren het zegt: Begraafplaats ’t Heijlige Lant is gerenoveerd in het belang van de mensen die daar begraven zijn en hun nabestaanden. Het resultaat mag er zijn.”