“Ik gun het iedereen om zo lang mogelijk in eigen huis te blijven leven”. (foto: Kyra Sannes)
“Ik gun het iedereen om zo lang mogelijk in eigen huis te blijven leven”. (foto: Kyra Sannes)

‘Je wordt een beetje onderdeel van de familie’

Home Instead Thuisservices Liemers e.o. brengt structuur en vertrouwen

LIEMERS - Herman Holtes is op 1 maart van dit jaar gestart met Home Instead Thuisservices Liemers e.o., een thuiszorgorganisatie voor niet-medische zorg, met als doel om senioren langer thuis te laten wonen. De gemeenten, Doesburg, Duiven, Montferland, Oude-IJsselstreek, Rheden, Westervoort en Zevenaar vallen onder zijn verantwoordelijkheid.


“Een oude boom verplaats je ook niet: dan verliest hij tenslotte zijn blad. Wanneer senioren thuis kunnen blijven wonen, hebben ze vaak minder zorg nodig dan wanneer zij in een verzorgingstehuis terecht komen,” vertelt Herman Holtes over de toegevoegde waarde van zijn organisatie. Home Instead Liemers e.o. biedt verschillende soorten dienstverlening aan zoals persoonlijke verzorging, begeleiding, samen boodschappen doen en koken of bijzondere ondersteuning zoals zorg in de laatste levensfase. De verzorgenden, CAREGivers genoemd, zijn speciaal getraind voor ondersteuning van ouderen met dementie. “De wensen van de senioren staan centraal: het tijdstip, welke zorg en door wie (denk aan jong of oud, man of vrouw) mag zelf gekozen worden. Door met vaste tijdstippen en vaste mensen te werken, krijg je structuur en een vertrouwensband. Je wordt een beetje onderdeel van de familie.”


Warme zorg

“Home Instead is een franchise organisatie en komt oorspronkelijk uit Amerika. In 2011 kwam het ook in Nederland,” vertelt Herman. Er zijn nu 37 vestigingen actief, inclusief Liemers e.o.. “Als startende onderneming willen we zoveel mogelijk senioren de best passende ondersteuning verlenen, waarbij je een relatie met elkaar opbouwt en elkaar de tijd gunt. Die aandacht voor de mens is, juist nu, van essentieel belang.” Ook in de toekomst zal de ouderenzorg naar verwachting steeds belangrijker worden. “Ik gun het iedereen om zo lang mogelijk in eigen huis te blijven leven: daar ben je vertrouwd en liggen herinneringen.” Zijn reden om te starten heeft hier alles mee te maken. “Het is een stukje drijfveer om de wereld wat beter te maken om de mensen meer oog voor elkaar te laten hebben.” Ook voor Home Instead is alles natuurlijk anders in deze crisis. De organisatie volgt natuurlijk de richtlijnen van het RIVM, die voor de zorg wel wat minder strikt zijn. “Persoonlijke verzorging op anderhalve meter afstand gaat natuurlijk niet. Het grootste probleem is vaak die afstand, ook bij het kennismaken met senioren.” Herman merkt dat de coronacrisis vooral lastig is voor mensen met dementie. “Alle dagbestedingen zijn nu dicht, waardoor de structuur in hun leven wegvalt. Hierdoor gaan ze soms dolen.” Herman vertelt dat ouders hun kinderen dan soms om half vier al bellen om te vragen of ze naar bed kunnen. “Door op vaste tijdstippen te komen, kunnen we iets meer rust brengen voor senioren en hun mantelzorgers. We gaan wandelen, samen de krant lezen of helpen in het huishouden. Je merkt dat ze daar echt van opfleuren.”