MD4 van Westerduiven storten zich tijdens de training vol opgave op hun partijtje. (foto: Demi Zewald)
MD4 van Westerduiven storten zich tijdens de training vol opgave op hun partijtje. (foto: Demi Zewald) Foto:

Jongens en meisjes sporten weer!

DUIVEN/ZEVENAAR - Kinderen kunnen na weken thuis zitten eindelijk hun buitensport weer oppakken. Zoals bij hockeyvereniging M.H.C. De Westerduiven en voetbalvereniging DCS. In totaal konden bij beide sportclubs in de eerste week al weer zeshonderd kinderen met plezier trainen.


Wél moesten de sportverenigingen veel nieuwe regels opstellen. Clubs moeten zich namelijk houden aan de richtlijnen van het RIVM en de sportbond en gemeentelijke protocollen. Om aan al die eisen te voldoen bleek een behoorlijk kluif bij beide clubs. Na zorgvuldig alles doorlopen te hebben lukte het zowel DCS als Westerduiven om de poorten van de club weer open te zetten voor de jeugd. Een impressie van een woensdagavond.
Als de kinderen tot en met twaalf jaar aankomen bij Westerduiven staat er een begeleider bij het hek. Deze zorgt ervoor dat alleen de spelers naar binnen gaan. Ouders mogen niet mee. Voor kinderen van 13 tot en met 18 jaar gelden andere regels, zij mogen direct naar het veld zonder begeleider. Op het veld staat de trainer al te wachten. De kinderen tot en met twaalf jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van elkaar, dus ze mogen ook gewoon partijtjes doen. Wel wordt erop gelet dat de trainer op een goede afstand. Tijdens de training lopen er corona-coördinatoren rond die opletten of iedereen zich houdt aan de afgesproken afstand en na afloop kunnen de kinderen het veld verlaten en worden ze door dezelfde begeleider weer naar de poort gebracht. De kinderen vanaf dertien jaar mogen zelfstandig van het veld. Iedereen moet zich wel aan de afgesproken looproutes houden. De kantines, wc’s en kleedkamers zijn dicht. Dat heeft te maken met het feit dat op deze plekken mensen in grote groepen bij elkaar kunnen komen. Alle kinderen trainen één keer in de week. Hierdoor kunnen zoveel mogelijk kinderen trainen en zit er genoeg tijd tussen een oude en een nieuwe groep. Per keer spelen er twee teams op verschillende velden. Bij DCS gaat het ongeveer net zo. Bij de Zevenaarse voetbalclub moeten de kinderen voor en na de training de handen desinfecteren en worden ze eveneens met een begeleider in groepjes naar het veld gebracht. Westerduiven laat daarnaast ook kinderen toe die geen lid zijn van de vereniging. Deze kinderen kunnen gratis meetrainen tot het nieuwe seizoen. De hockeyclub wil er zo voor zorgen dat ook kinderen kunnen trainen die normaal binnen zouden sporten. Ook doet de sportvereniging mee met Sjors Sportief. Hier kan iedereen uit groep 1 t/m 8 aan meedoen op 10 en 17 juni.