"Toen zorgde mama voor ons, nu is het andersom" Foto:

Vanachter een heg van de gemeente kunnen praten met je moeder?

Ook tijdens de covid-19 periode waren er

opnames bij Woonzorggroep Artemis

ANDELST - Vanachter een heg van de gemeente kunnen praten met je moeder? Ook tijdens de covid-19 periode waren er opnames in de huizen van Woonzorggroep Artemis. Het overkwam Astrid en Caroline, de twee dochters van mevrouw Bleeker. Zonder ontmoeting met andere bewoners en zorgmedewerkers moest er een blind vertrouwen zijn richting het personeel en de zorg.


“Op 12 maart werd onze moeder 90 jaar en eerder gaf ze zelf aan op zoek te zijn naar gezelschap, ze voelde zich eenzaam door dementie. In het laatste weekend dat mama thuis woonde zouden we met de hele familie een weekend weg gaan om haar verjaardag te vieren. Maar op 16 maart krijgt in Nederland de covid-19 grip en draaide alles in de soep.”

Het was geen grap dat vooralsnog Mevrouw Bleeker 1 april werd opgenomen in het huis van Artemis in Andelst. Een huis met zorg op maat voor mensen met somatische aandoeningen en geheugenproblemen. Midden in de corona-crisis leidde dit tot een ondenkbare situatie: je moeder wegbrengen naar een huis waar je zelf niet meer op bezoek mag in verband met het landelijke bezoekverbod. De opnamedatum stond immers al een tijd vast. Dochter Caroline vertelde emotioneel: “We dronken vaak een bekertje oploskoffie met onze moeder, een hoge heg stond tussen ons in. Iedere keer wanneer ze ons over de heg een knuffel wilde geven moesten we haar tegenhouden en opnieuw uitleggen over corona. Maar dat begreep ze niet en dat voelde alsof we haar steeds een stomp in haar maag gaven. We zijn vaak huilend naar huis gereden.”

Ondanks dat de RIVM regels moesten worden nageleefd, waren er vele oplossingen om toch het vertrouwen te winnen. Dit mede door het vele beeldbellen, het contact met de zorg, nieuwsbrieven met updates en de voortgang. Hierdoor bleef de band sterk tussen naasten en bewoners. De moeder van Astrid en Caroline heeft inmiddels gezelschap gevonden. Gelukkig mag men ook weer op bezoek en zijn de huizen van Artemis Woonzorggroep corona-vrij.

Het volledige interview is te lezen op de website www.artemisgroep.nl.