Voorbeeld bijdrage voor mogelijke sportfaciliteiten in Haalderen. (foto: Sanne Cobussen)
Voorbeeld bijdrage voor mogelijke sportfaciliteiten in Haalderen. (foto: Sanne Cobussen) Sanne Cobussen

Haalderen Leeft: motieven en barrières om te sporten en bewegen

HAALDEREN - In het voorjaar zijn door onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in samenwerking met Haalderen Leeft! inspiratieboeken (plakboeken) uitgedeeld aan bewoners in Haalderen om te onderzoeken wat motieven en barrières zijn om te sporten of te bewegen. In totaal hebben 56 mensen een bijdrage geleverd.


De barrière die inwoners van Haalderen het vaakst noemen om te sporten is een tekort aan tijd door gezinsleven en werk. Daarnaast ervaren mensen vaste trainingstijden als een drempel op te sporten. Deze belemmeringen zijn in lijn met gegevens die landelijk bekend zijn. Blessures worden ook vaak genoemd. Naast de belemmeringen zijn natuurlijk de motieven om wél te bewegen interessant. In Haalderen willen mensen in de eerste plaats sporten om fit en gezond te blijven. Daarnaast willen ze graag sporten voor de gezelligheid en de sociale contacten. Veel inwoners schrijven dat ze graag in Haalderen willen sporten of bewegen, maar dan moet wel het sportaanbod worden aangevuld. Wanneer mensen in Haalderen kunnen sporten geven mensen aan dat zij dit het liefst zouden doen op één centrale sportaccommodatie met diverse sportmogelijkheden.

Wanneer mensen nog geen bijdrage hebben kunnen leveren aan dit onderzoek én dit graag zouden willen doen is dit natuurlijk mogelijk. Mail aan Haalderen Leeft! (haalderenleeft@gmail.com) welke motieven en barrières belangrijk zijn en/of welke sport-of beweeg activiteiten je graag zou willen beoefenen in Haalderen.