Elwin van Alst neemt Jan Castelein op bij de Linge. (foto: Martien van Hemmen)
Elwin van Alst neemt Jan Castelein op bij de Linge. (foto: Martien van Hemmen)

Online genieten van de Exoduswandeltocht

BETUWE- Op zaterdag 27 juni zal een lustrum bijzonder aandacht geven aan de tiende Exoduswandeltocht. Vanwege de beperkingen is een 'normale' versie van het evenement niet aan de orde. Maar de beperking geeft ook weer mogelijkheden. Om die reden zijn een weekend lang opnames gemaakt bij liefst negen clusters van WO II-markeringen in de Over-Betuwe.


Virtueel laten we kijkers genieten van een film die 27 juni te zien zal zijn. Het voorwoord wordt gesproken door de heer Fred de Graaf. Hij is als het ware gezicht van herdenken Nederland. Vervolgens geven negen gidsen uitleg bij het bij hen behorende WO II-thema. Muziek, foto's en figuranten worden door filmmaker Elwin van Alst ingevoegd om het tot één geheel te maken.

Bezoekers van de thuis te bekijken film maken op een unieke manier kennis met het gebied van de Exoduswandeltocht. "We vertrouwen er op dat het kijkers er toe zal aanzetten om vanaf volgend jaar acte de présence te geven bij de wandeltocht. Tevens is het een visitekaartje voor onze omgeving. Men maakt kennis met dijken, het water en de natuur. Daar middenin ontwaart men dan de vertelsels bij de monumenten en markeringen, veelal te lezen op informatiepanelen."

Liefst vijf luisterplekken van de Liberation Route Europe maken het mogelijk het verhaal van de plek te beluisteren. De foto geeft een impressie van de opnames. In dit geval bij het Verzoeningspaneel langs de Linge. Andere plekken zijn onder andere kasteel Doornenburg, Kapel en Shermantank op De Heuvel, De Vleugel en De Klok. Opnames met een drone zijn ook onderdeel van alles. Meer staat op www.exodushuissen.nl.