(foto: O. van Dijk)
(foto: O. van Dijk)

Ingezonden brief

Rot-onde Stadswal


In Huissen is de Stadswal vanaf de Helmichstraat tot en met de rotonde Langekerkstraat/Van Voorststraat (inclusief de rotonde) prachtig geasfalteerd.

Op de rotonde is véél ruimte voor het autoverkeer maar de fietsers komen er bekaaid van af. De rijstrook voor gemotoriseerd verkeer is ongeveer 7.50 meter breed en de fietsstrook is sléchts 1.30 meter breed én aanliggend. Zie bijgaande foto.

NB: Op vijf andere rotondes op de weg vanaf Huissen tot en met Bemmel zijn alle fietspaden minimaal 2.00 m breed en bovendien vrijliggend.

Wat is het besluit geweest om de fietsstrook op rotonde Stadswal te versmallen tot slechts 1,30 m breed, wetend dat deze rotonde een zeer drukke verbinding is van en naar het (winkel-)centrum van Huissen. Tijdens schooldagen moet rotonde Stadswal ook een veilige route zijn voor schoolkinderen, hetgeen in dit geval te betwijfelen valt, temeer omdat het een aanliggende fietsstrook is. Alle toeleidende fietspaden zijn 2.00 m breed en komend op de rotonde word je als fietser geperst naar 1.30 m breedte. Bij een breedte van 1.30 m is het onmogelijk om naast elkaar (moeder en kind) te rijden wat bij een breedte van 2.00 m wel kan. Hoe kan er dan nog sprake zijn van een veilige situatie!

Jammer, dat er voor het snelverkeer overmatig veel ruimte is gegeven en dat dit ten koste is gegaan van de veiligheid voor het langzaam verkeer.

Hopelijk dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt in dezen.


O. van Dijk