De Theodora boven de sluis van Weurt met Gert de Beijer (de 'Schipper' aan het roer en Richard Niels op het voordek.
De Theodora boven de sluis van Weurt met Gert de Beijer (de 'Schipper' aan het roer en Richard Niels op het voordek. Onbekend

De vaart van de familie De Beijer


GENDT - Met de titel 'De vaart van de familie De Beijer' heeft Harrie de Beijer de geschiedenis beschreven van het reilen en zeilen van zijn familie op de binnenscheepvaart.

Hij gaat terug naar de 19e eeuw en begint bij zijn overgrootouders: Hendrik de Beijer (geboren 1839) en zijn vrouw Geertruida Loermans. Het reilen slaat op de handel en wandel van de familie: schippers op de binnenvaart die voornamelijk zand, grind en grindzand wonnen, vervoerden en verhandelden. Het zeilen slaat natuurlijk op de voortstuwing van het schip: van zeilschip naar motorschip.

Het eerste schip wat hij traceerde van zijn familie was de bouw van de aak de Theodora in 1898 (zie foto). Per familietak (vier stuks) heeft hij, van vier generaties De Beijer, de geschiedenis uitgewerkt met het accent op de schippers en hun schepen. Hierbij heeft hij de 'vaart' van de familie geplaatst in relatie tot de technische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen.

De schippers beheerden met hun familie ook een hofstede in de Gendtse buurtschap Hulhuizen. Na WO II werden de schepen groter en het afzetgebied kwam verder van huis te liggen. De schippers richten zich meer op het bestaan als schipper en minder op het bestaan als agrariër.

In de periode rond WO II tot zo ongeveer 1970, waren zo’n 25 personen van de familie De Beijer werkzaam op de Binnenvaart. Maar het schippersvak ging steeds minder over van vader op zoon. Uiteindelijk vaart Jacco met zijn motorbeunschip de Gendtia nog als enige De Beijer.

Geïnteresseerden in het boek (omvang 250 bladzijden geïllustreerd met foto’s) kunnen zich bij Harrie melden (0481 423251).