Een vogelverschrikker. (foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk)
Een vogelverschrikker. (foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk)

Moestuintjes voor Huissense kinderen in de basisschoolleeftijd

HUISSEN - De huidige jonge generatie krijgt in hun volwassentijd te maken met problemen aangaande de klimaatverandering. Veel klimaat belastende activiteiten van de mens moeten in de toekomst anders uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld door het telen van voedsel, dit zal op een duurzame wijze moeten gebeuren.


Stichting Lingewaard Natuurlijk wil kinderen uit Huissen speels en op educatieve wijze verantwoord moes tuinieren bijbrengen. Hiermee wordt de betrokkenheid bij de leefomgeving en de bewustwording van voedsel in relatie met de natuur bij kinderen verhoogd. Bovendien ontstaat er – door het waarderen van de natuur – een 'natuurlijk' respect dat de verantwoordelijkheid versterkt. Het beoogde doel is het vergroten van de bewustwording van (de noodzaak van) duurzaamheid.

Dit bereiken we door de kinderen kennis bij te brengen over planten, voedsel en voedselproductie, de natuur en de seizoenen, het bodemleven, duurzame en gezonde voeding. Door het aanleren van vaardigheden als tuinieren, tuinafval composteren, om te gebruiken als voeding voor planten, door het verbouwen van eigen groenten en fruit en hen verantwoordelijkheid te laten nemen in de uitvoering en laten kiezen voor gezonde voeding. Bovendien levert het zelfvertrouwen op bij het zien van de resultaten maar ook het tonen van veerkracht, want de oogst kan bijvoorbeeld ook aangevreten worden door slakken.

"Op 4 april starten we weer en hopen dan een aantal jonge tuinders te kunnen verwelkomen. Naast jonge tuinders zijn natuurlijk ook (groot)ouders welkom. Informatie en aanmelding: moestuinenhuissen@lingewaardnatuurlijk.nl."