Me dunkt, Michael Schildering van Dreamfields Dolpins scoort. De Bemmelse basketballers maken kans op promotie naar het hoogste niveau. (foto: Batouwebasketball.nl)
Me dunkt, Michael Schildering van Dreamfields Dolpins scoort. De Bemmelse basketballers maken kans op promotie naar het hoogste niveau. (foto: Batouwebasketball.nl) Foto:

Topseizoen mannen, tobseizoen vrouwen

Contrastjaar in basketbalbolwerk Bemmel

Tekst: Hans Schmeinck

BEMMEL – Met het zoveelste verlies in de competitie is het sinds afgelopen zaterdagavond over en uit voor de basketbalsters van het Bemmelse Batouwe. Want vorige week werd ook al niet de bekerfinale gehaald. Hoe anders is het bij de mannen, de Dreamfields Dolphins. Zij zijn koploper in de promotiedivisie en kunnen met een eventuele promotie geschiedenis schrijven.


Oei, het afgelopen zaterdagavond verloren competitieduel in en van Den Helder (64-38) betekende een absoluut dieptepunt voor de vrouwen van Batouwe Basketball/Lekdetec.nl. Ze scoorden dit nog lopende seizoen niet eerder zo weinig. Aangezien een basketbalwedstrijd uit vier kwarten van 10 minuten bestaat; nog net geen 1 punt per minuut…
De jammerlijke nederlaag betekent ook dat de Final Four van de eredivisie – ofwel play-offs – niet gehaald kan worden. Het team van coach Daan de Heus staat nu zesde op het hoogste niveau en maakt nergens meer aanspraak op. Want vorige week werd de bekerfinale gemist. Zij het nipt, tegen topper Binnenland (61-58 verlies).
Batouwe kan in de laatste vier competitieduels ‘alleen’ nog maar het publiek vermaken en het eigen gemoed versterken. Hoe anders was het in 2017, toen het zowel landskampioen als bekerwinnaar werd. In 2018 was er nog wel de finale van de Final Four, al ging deze verloren met 3-1. Maar vanaf vorig jaar kwam Batouwe definitief in een neerwaartse spiraal. De club zal alle zeilen bij moeten zetten om het tij te keren casu quo om het vrouwelijke vlaggenschip weer mee te laten doen om de prijzen.



Historie schrijven

Het mannenteam van het Bemmelse basketbalbolwerk Batouwe gaat wel als een komeet. Dreamfields Dolphins promoveerden vorig seizoen naar de promotiedivisie en zijn daarin fier koploper. De droom om het hoogste niveau te halen, de Dutch Basketball League, is springlevend!
Maar zover is het nog (lang) niet. Eerst moet de lijstaanvoerder (17 duels gespeeld, 30 punten en een doelsaldo van +312) nog vijf reguliere competitieduels afwerken. Te beginnen komende zaterdag in de eigen Schaapskooi om 17.45 uur tegen Almere Pioneers. Maar een week later volgt voor het team van coach Matthew Otten de eerste kraker, bij runner-up Grashoppers. En op 4 april is de andere topper, thuis tegen CobraNova. Daar werd eerder dit seizoen een nederlaag tegen geleden.
Dat is tevens de laatste reguliere competitiewedstrijd. Daarna moeten de Bemmelse basketballers de play-offs (Final Four) winnend afsluiten om historie te kunnen schrijven. Mocht de ‘eredivisie’ gehaald worden dan zal dat hoogstwaarschijnlijk zijn in een samenwerking met het Nijmeegse TBG Dragons. Daar is Otten tevens coach.



Topper moet stoppen

Toch ook triest nieuws voor Dreamfields Doplins. Het moest onlangs – definitief – afscheid nemen van een van haar beste spelers, Kay Biesters. De forward met blonde dreads moet stoppen vanwege aanhoudend blessureleed. Na verschillende onderzoeken kreeg Biesters te horen van zijn arts dat hij nooit meer kan basketballen; teveel kraakbeenschade in zijn knie. En hij is pas 29. ‘We zullen deze Bemmelse warrior gaan missen’, meldt de club op haar site.