Nationaal schaakconcert

in Bemmel

BEMMEL - Na de fijne Science & Cultuurmiddagen en -avond in de carnavalsvakantie dient de volgende activiteit zich weer aan: muziek, schaken en heraldiek! Op zondag 22 maart start het vijfde Nationale SchaakConcert (NSC) vanaf 13.00 uur met een verrassende opening in het knusse buitenlokaal op de Oeverkamp 30 in Bemmel.


Ieder jaar heeft het NSC in het teken gestaan van behoud van natuur. De eerste schaakconcerten vonden plaats in Ressen ter preventie van nog meer dorpsschade sinds de grondverkoop in 1996 aan Nijmegen. Leerlingen en ouders van T. Metissimo zetten zich op velerlei wijzen in. Echter nog voordat T. Metissimo haar slottaak in Ressen had volbracht (de opening van het amfitheater in 2019), vonden de eerste illegale kappen plaats op de Oeverplas, daar waar het science-lokaal op uitkijk en dat gaat maar door...

Tijdens het vijfde NSC is er net als vorig jaar aandacht voor de sprookjesvogels en natuurlijke koningsvissers: de ijsvogels als ook de wettelijk beschermde flora en fauna zoals kikkers en salamanders (meerdere soorten). Het NSC krijgt zo al aardig de vorm van een Lingewaardse traditie: natuur & cultuur met schaken, muziek en de heraldiek.

"Heeft u ook zin in een gezellige pot schaak? Benieuwd naar de muziek, muziek-intervalraces, heraldiek en de natuur? Beleef het mee! Prijs is vijf euro per persoon, all in. Graag vooraf aanmelden. Voor informatie zie: www.talentometissimo.nl of 06 25506566."

Collecteweek Amnesty International

LINGEWAARD - Van 9 tot en met 14 maart houdt mensenrechtenorganisatie Amnesty International haar landelijke collecte. In de gemeente Lingewaard gaan collectanten de straat op in Huissen, Bemmel, Gendt en Haalderen. In 2019 haalden zij ruim 2200 euro op!


Geef om vrijheid
Het lijkt zo gewoon: gelijke rechten voor mannen en vrouwen, trouwen met de liefde van je leven en uitkomen voor je mening. In Nederland vergeten we bijna dat veel mensen die vrijheid niet hebben. Amnesty International komt op voor mensen die worden vervolgd, gemarteld of onderdrukt voor wat ze zeggen of wie ze zijn.

Wat wil Amnesty?
Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Ze oefent druk uit op machthebbers die de rechten van mensen schenden. Dat blijkt effectief: marteling stopt, gevangenen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast.

Waarom een collecte?
Amnesty wil altijd en overal kunnen zeggen wat ze wil. Tegen welke autoriteit of machthebber dan ook. Daarom neemt ze geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte voor Amnesty van onschatbare waarde.