Schaatsen op De Strang. (foto: Archief HKH)
Schaatsen op De Strang. (foto: Archief HKH)

Sneeuw historie?

HUISSEN - De nieuwste uitgave van het tijdschrift Mededelingen van de Historische Kring Huessen staat weer vol bijzondere zaken.


"Wist u, dat er in de Langestraat het huis met de (flinke) kanonskogel staat? Een aantal foto’s dompelt je onder in een winterse sfeer van lang én kort geleden. Over Huissen in de 18e eeuw komen we nog meer interessante zaken te weten. Zo was er bij de armen veel analfabetisme (tekenen met één kruisje of drie naast elkaar). De verbruiksbelasting (de Akzize) leidde soms tot curieuze taferelen.

De Damstraat ziet u op een, tot nu toe onbekend, schilderij uit de eerste helft twintigste eeuw. Joop Brons zorgt met zijn column weer voor de nodige variatie. Je leest er, dat hij het ooit met carnaval wel erg bont maakte met alle bontkragen… Karel van Gelre komt ook voorbij. Het Jumboboek van Arnhem besteedt aandacht aan hem, maar… niet aan zijn nederlaag in 1502 bij Huissen.

Met 75 jaar vrijheid in het achterhoofd wordt ook deze keer aan een fragment uit een dagboek aandacht besteed. Een indringend verhaal.

Tot slot staat er een groot aantal schenkingen afgebeeld: van een schilderij tot een oude legpuzzel van het Looveer. Kortom, weer een rijk geïllustreerd nummer van een actieve vereniging." Het tijdschrift is vanaf 1 maart in het stadsmuseum aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen verkrijgbaar.

De bezorging bij de meer dan duizend leden is inmiddels gestart. Reacties kan men sturen naar mededelingen@huessen.nl.