Ruim 40.000 wandelaars uit bijna 80 nationaliteiten lopen in Bemmel richting Nijmegen. (foto: Sjaak Veldkamp)
Ruim 40.000 wandelaars uit bijna 80 nationaliteiten lopen in Bemmel richting Nijmegen. (foto: Sjaak Veldkamp)

Bemmel overloop van

overvolle Nijmeegse Zomerfeesten?

BEMMEL – Wandelaars hebben voor hun training de eerste kilometers voor de Nijmeegse Vierdaagse er alweer op zitten. Bemmel denkt al aan de organisatie voor hun doorkomst op dinsdag 21 juli. Want het ponydorp staat op de wereldkaart. Ruim 40.000 wandelaars uit bijna 80 nationaliteiten lopen over De Plak, Loostraat en Dorpstraat richting Nijmegen.



Het wordt het vierde jaar dat in de middag alle wandelaars door de Bemmelse straten lopen. De festiviteiten worden elk jaar verfijnd, want wij worden ook steeds slimmer, zegt voorzitter Louis du Pré van de Bemmelse Ondernemersvereniging. De organisatoren houden het niet voor onmogelijk dat Bemmel in de toekomst een overloop wordt van de overvolle Zomerfeesten.

Vooralsnog mag Bemmel zich richten op hun eigen druktevraagstuk. Nadat de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse besloot om het parcours om te draaien, is het bezoekersaantal in Bemmel enorm gestegen. En dat vraagt om maatregelen, zegt de Nijmeegse organisatie. Het parcours moest met dranghekken worden afgeschermd. In een regulier overleg met wethouder Witjes en ondernemers in Lingewaard liet horeca Bemmel weten dat de horecaondernemers het afgeschermde parcours een doorn in het oog is. Lingewaard en de organisatie Vierdaagse noemen als argument veiligheid. Het parcours is nauw en loopt in een trechter. Maar bezoekers kunnen niet oversteken, zo is de reactie van de horeca. Een loopbrug is voor de Nijmeegse organisatie onbespreekbaar.

Voorzitter Louis de Pré begrijpt de discussie van beide kanten. Een loopbrug nodigt bezoekers uit om op de brug, al dan niet met een biertje in de hand, de wandelaars luidruchtig aan te moedigen. Een logische stap om hier nee te zeggen, zegt hij. Het blijft een heikel punt dat bezoekers niet kunnen oversteken. Het parcours is vanaf De Plak tot De Roskam met dranghekken volledig gesloten. Het overleg met de gemeente verloopt soepel, zegt Du Pré. Daarom denkt hij dat ze het over een aantal openingen wel uitkomen. "Het is één groot feest. Samen met de gemeente werken we elk jaar aan verbeterpunten." Er wordt dit jaar ook gekeken naar spreiding van horeca langs het parcours.