Afbeelding
Foto:

Oorlogsmuseum Niemandsland heropend

GENDT - Na een prachtig Gendts bevrijdingsfestival, kijkt Oorlogsmuseum Niemandsland terug op een mooie heropening.

Op vrijdag 17 januari was de officiële heropening waarbij veel genodigden aanwezig waren. Hierna waren vier klassen, van de basisscholen uit Gendt, actief bij het nieuwe educatie programma. Dit educatie programma is speciaal voor de jeugd gemaakt, om de lokale oorlogsgeschiedenis te kunnen zien en beleven. Vele interactieve schermen, diorama's en filmpjes maken dit nieuwe museum een must voor de bezoeker.

De lezing op vrijdagavond, verzorgd door historische kring Gendte en Bauke Huisman van het Betuws Oorlogs Informatie Centrum in de Providentia was ook druk bezocht. Zaterdagochtend reden er voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog rond door de gemeente Lingewaard. Zij zijn gestopt in het centrum van Huissen waarbij Exodus een ontvangst had georganiseerd en in Ressen bij landwinkel De Woerdt. De familie Van Olst heeft hier de koffie verzorgd.

Op zaterdagmiddag en -avond stonden de schijnwerpers op de Providentia waarbij de vier partijen, schuttersgilde Sint-Sebastianus, Historische kring Gente, parochie Maria Magdalena en Oorlogsmuseum Niemandsland de handen ineen hadden geslagen voor een bevrijdingsconcert. De minister van Defensie en de Commissaris van de Koning waren hierbij aanwezig. Prachtig, zowel de samenwerking als de uitwerking was grandioos.

Zondagochtend werd het museum muzikaal geopend. Drumfanfare Michael uit Nijmegen en schuttersgilde Sint-Sebastianus hebben hier prachtige muziek ter gehore gebracht, waarna het publiek het museum in groten getale heeft bezocht. Namens het Oorlogsmuseum Niemandsland werden alle vrijwilligers, sponsoren, bezoekers en mede-organisatoren bedankt voor dit mooie eerste weekend.

"Wilt u ook een kijkje komen nemen in het museum? Openingstijden: Maandag: 20:00u – 22:00u; Vrijdag: 10:00u – 17:00u. Ieder derde weekend van de maand: Zaterdag: 12:00u – 17:00u, Zondag :12:00u – 17:00u. Op afspraak kunnen wij ook groepen rondleidingen geven." www.museumniemandsland.nl