Er zijn in Lingewaard zijn iets meer dan honderd uitlaatstroken. Achter de Sportdreef wordt verplaatst. (foto Sjaak Veldkamp)
Er zijn in Lingewaard zijn iets meer dan honderd uitlaatstroken. Achter de Sportdreef wordt verplaatst. (foto Sjaak Veldkamp)

Discussies over hondenpoep en hond uitlaten

LINGEWAARD - Wethouder Theo Janssen vindt diep in zijn hart dat in de gemeente alle hondenuitlaatstroken opgeruimd mogen worden. Wel meer afvalbakken plaatsen en hondenbezitters verplichten plastic zakjes bij zich te hebben. "Gewoon bukken en de hondenpoep opruimen. Is nog gezond voor je ook." De voorzieningen blijven, maar ook de maatschappelijke discussies. Hondenpoep blijft Lingewaard bezig houden.

Er zijn iets meer dan honderd uitlaatstroken waar honden aangelijnd mogen worden uitgelaten. Binnen de bebouwde kom zijn ook zes losloopgebieden waar honden onder toezicht mogen loslopen. Op beide voorzieningen worden de drollen door de gemeente opgeruimd. Volgende maand verwacht Janssen dat het college een besluit neemt om de hondenuitlaatstrook in de Huissense wijk Binnenveld te verplaatsen. Hier is al geruime tijd gedoe over. Hij heeft al twee discussiebijeenkomsten met wijkbewoners achter de rug.

Het kan ook anders. De verplaatsing in de parkzone Zilverkamp in Huissen gaat in harmonie met de buurt, laat de wethouder weten. Achter de Sportdreef ligt een uitlaatstrook waar bewoners een idee hebben geopperd voor een speelplek dat past binnen het speelruimteplan van Lingewaard. Echter, spelende kinderen naast een veld met hondenpoep zien bewoners én de gemeente niet zitten.

De nieuwe locatie biedt kans om de uitlaatstrook fors langer te maken. Het ligt ook verder weg van de huizen. Voor hondenbezitters lijkt er weinig te veranderen, zo is in het collegevoorstel op te maken. "De nieuw aan te wijzen strook wordt, getuige het aantal hondendrollen, ook al regelmatig gebruikt voor het uitlaten van honden."

Wethouder Janssen laat onderzoeken of er in Lingewaard nog meer speelplekken zijn die te dicht bij een hondenuitlaatstrook liggen.