Afbeelding
Foto:

Duur partneralimentatie per 2020 gewijzigd, wat betekent dit voor mij?

ARNHEM - Sinds dit jaar is de duur van de wettelijke partneralimentatie herzien. In de basis een verandering van de maximale termijn van 12 jaar naar een maximale termijn van de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Hierop gelden vier uitzonderingen.

Jongste kind jonger dan 12 jaar. De alimentatieontvanger houdt minimaal recht op partneralimentatie totdat het jongste kind 12 jaar is.

Huwelijk langer dan 15 jaar. Als het huwelijk langer heeft geduurd dan 15 jaar en waarbij de alimentatieontvanger tien jaar voor de AOW-leeftijd zit, kan de alimentatieplicht doorlopen tot de pensioendatum.

50-plussers. Alimentatieontvangers die 50 jaar of ouder zijn en die langer dan 15 jaar zijn getrouwd, hebben maximaal 10 jaar recht op partneralimentatie.

Schrijnende gevallen. Hiervan is sprake, als de beëindiging van de partneralimentatie te zeer ingrijpend is, zoals bij ziekte of blijvende arbeidsongeschiktheid.

Fiscale aftrekbaarheid

Partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar voor de betaler. Per 2020 wordt deze maximale aftrekbaarheid afgebouwd naar 37,05% in 2023. Vooral de hogere inkomens hebben minder belastingvoordeel door deze wijziging. De lagere en middeninkomens hebben weinig tot geen last van de wijziging.

Wat betekent dat voor onze situatie? Van belang is te weten dat bij een scheiding via mediation, jullie altijd mogen afwijken van de wettelijke duur en de hoogte van de partneralimentatie. Benieuwd naar jullie situatie? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek. (www.goedscheidenarnhem.nl; info@goedscheidenarnhem.nl)

Goed Scheiden Arnhem - Aimée Spies. Kantorenpark Gelderse Poort: Mr. E.N. van Kleffensstraat 6 Arnhem; 06 57550323.